Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Használhatatlan a vakoknak szánt beszélő választási portál

2004.04.15. 13:47
Vakok számára használhatatlan az Országos Választási Iroda beszélő portálja, ráadásul a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hiába jelezte előre, hogy nincs szüksége ilyen szolgáltatásra.
A hangos portál azért használhatatlan, mert a vak emberek számítógépüket csak képernyőolvasó szoftverrel tudják működtetni, így viszont a hangosított honlap és képernyőolvasó egyszerre beszél, a szöveg pedig teljesen érthetetlenné válik - mondta el az MTI érdeklődésére Szuhaj Mihály, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos (MVGYOSZ) informatikai csoportvezetője, aki informatikusként maga is tervezett képernyőolvasó szoftver sorstársai számára.

Nincs rá szükség

A csoportvezető elmondta, az irodánál előre jelezték, nincs szükségünk a www.választás.hu hangos verziójára, csak egy vakbarát, akadálymentesített honlapra, amelynek kialakítása néhány órás, vagy legfeljebb pár napos munka, és költsége néhány tízezer forintra rúg. Az iroda végül ezt is kialakította, de ragaszkodott a hangos portál létrehozásához is.

"A hangos portál csak nagy sávszélességű internet hozzáféréssel használható, ilyennel kevés vak ember rendelkezik, és ha a vak felhasználó nem jártas abban, hogyan kell a képernyőolvasóját erre az időre kikapcsolni, akkor a két szoftver kánonban olvas. Nem értjük hogy miért kellet erre 11 millió forintot elkölteni, közben más esetekben meg hiába fordulunk támogatásért a kormányzathoz" - fogalmazott.

Az Orászágos Választási Iroda március végén sajtótájékoztatón mutatta be az iroda hangos internetszolgáltatását, amelynek segítségével a hangkártyával ellátott számítógépek menüit és a június 13-ai Európai Parlamenti választás honlapjának tartalmát színészek hangján ismertetik az érdeklődőkkel.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.