Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Sikertelen a hadjárat a fájlcserélők ellen

2004.05.28. 10:35
Bár több szervezet is perrel fenyegetőzött, a fájlcserélők újabb és újabb szolgáltatásokat választva csúsztak ki a hatóságok markából, a piac pedig tovább nőtt.
A letöltött állományok nagy része szerzői jogvédelem alatt álló zene vagy film, másolása tehát illegális. Az Egyesült Államok lemezkiadóit képviselő Recording Industry Association of America (RIAA) kísérletet tett arra, hogy beszüntetesse a jogszerűtlen tevékenységet, és tavaly szeptemberben hadjáratot indított a letöltök ezrei ellen.

Próbálkoznak

A következő próbálkozással a Nemzetközi Hanglemez Szövetség állt elő, mely idén márciusban elhatározta, hogy pert indít a fájlcserélők ellen Németországban, Dániában és Kanadában. Egyes jelentések már arról számoltak be, hogy a fenyegetettség hatására drámaian lecsökkent a fájlcserék száma.

Egy másik, a kanadai Sandvine által készített tanulmány azonban teljesen más eredménnyel szolgált. A társaság igazgatója, Chris Colman szerint a felhasználók töretlen lelkesedéssel másolgatják egymástól az illegális tartalmakat.

Mindenhol nő

A Sandvine kimutatta, hogy a teljes adatforgalomra vetített arányszámok alig változtak. Míg korábban a felhasználók az Egyesült Államokban idejük hetven százalékban töltögettek, ez az arány a fenyegetések hatására mindössze hatvanöt százalékra csökkent. Mindeközben Európában hetven százalékról nyolcvanra emelkedett a letöltések aránya a teljes adatforgalmon belül. Ráadásul az internethasználók száma napról-napra gyarapszik, tehát még változatlan arányok mellett is nagymértékben nőne a letöltések száma.

Ugyanakkor a Sandvine tanulmánya feltárta, hogy az Egyesült Államokban rengeteg felhasználó hagyta el a korábbi "piacvezető" letöltőprogramot a Kazaa-t. A szolgáltató korábban a teljes forgalom kilencven százalékát bonyolította, mára ez az arány alig húsz százalékra csökkent. Az amerikai felhasználók inkább más szolgáltat választottak, legtöbben az eDonkey-hoz pártoltak.

Felületesek

Mindennek az az oka, hogy az RIAA nem volt elég alapos a hadjárat részleteinek a kidolgozásánál. Csak a legnagyobb szereplő, a Kazaa felhasználóira koncentrált, nem számolván azzal, hogy amint a letöltők fenyegetve érzik magukat, azonnal más szolgáltatót választanak. Mindennek köszönhetően a program európai piaca húsz százalékra csökkent, a letöltési kedv pedig ezzel párhuzamosan nőtt.

A Sandvine egyébként rengeteg szolgáltatóval áll kapcsolatban szerte a világon. A cég vizsgálja a hálózatokon áthaladó adatokat, és kategorizálja azokat. A "mélyanalízis" nevű eljárás során ellenőrzőprogramjuk átvizsgálja az adatokat, és különféle, speciális, azonosító karaktereket keres. A vizsgálat azt is kideríti, hogy az adat egy e-mailben utazik, weboldalon található, esetleg valamely fájlcserélő rendszer tevékenységének köszönheti mozgását.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.