Vilma
-8 °C
3 °C

Gyermekpornót terjesztenek a fájlcserélők?

2004.05.07. 15:30
Az amerikai képviselők szerint a p2p fájlcserélő hálózatok fiatal felhasználói már nem zenéket és filmeket keresnek, hanem erőszakos pornót. A gyermekvédő szervezetek állítják, ezeken a hálózatokon könnyen lehet találni gyermekpornót is. A szkeptikus IT-szakértők szerint elképzelhető, hogy a fájlcserélők ellen agresszívan lobbizó zeneipar próbálja sárba tiporni a p2p hálózatokat.
Az Egyesült Államok kongresszusa szerint a p2p fájlcserélő hálózatok jelentősen elősegítik a gyermekpornó terjedését, ezért a képviselők szigorúan szabályoznák a működésüket. Az üggyel foglalkozó kongresszusi albizottság törvénytervezete szerint az üzemeltetőknek figyelmeztetniük kell a felhasználókat a p2p veszélyeire, és valamilyen módon garantálniuk kell, hogy a kisgyermekek csak szülői felügyelet mellett szerezhessék meg a szoftvereiket.

Gyermekekre vadásznak

A Kids First Coalition gyermekvédő szervezet elnöke, Penny Nance azt tapasztalta, hogy a p2p szoftverek segítségével számos erőszakos és gyermekbántalmazó képet lehet találni, és szerinte a gyermekekre vadászók elsősorban arra használják ezeket a hálózatokat, hogy a pornót eljutassák a gyermekekhez, a pornográfia közelébe csalogassák őket.

A fájlcserélő hálózatok üzemeltetőit képviselő P2P United vezetője, Adam Eisgrau arra hívta fel a figyelmet, hogy 1998 óta a gyermekbántalmazásokkal és gyermekek eltűnésével kapcsolatos bejelentéseknek csupán egy százalékát lehet összefüggésbe hozni valamelyik p2p hálózattal, ugyanakkor az interneten fellelhető gyermekpornó 77 százaléka különböző weboldalakon található.

A szenátorok szerint ez nem túl meggyőző; Lee Terry, az egyik képviselő továbbra is szilárdan ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a fiatalok rendszeresen kemény pornót keresnek a p2p helyeken, nem zenéket.

A P2P United egyébként az FBI-jal együttműködve saját fogyasztóvédelmi rendszert akar kialakítani: az oldalukon közzétennék a gyermekpornó terjesztésével vádolt felhasználók listáját, amelyet az FBI egyéb információkkal egészítene ki. Eisgrau szerint a program két-három hónapon belül beindulhat, írta a Cnet.

A zeneipar mocskolódik?

A kritikus szemléletű IT szakemberek ugyanakkor arra kíváncsiak, hogy a szenátorok elszánt fellépéséhez mi köze van zeneiparnak, amely elszántan lobbizik náluk a p2p fájlcserélők bezárásáért. Abban azonban egyetértettek, hogy sokkal kevésbé lesznek népszerűek a szülők körében a p2p szolgáltatások, ha az a kép alakul ki róluk, hogy sok gyermekpornót tartalmaznak, nemcsak zenék és szoftverek kalózmásolatait.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.