Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Feltörték a Pepsi oldalát

2001.01.05. 13:01
Kapcsolódó cikkek (1)
Globalizációellenes hackerek csütörtök hajnalban feltörték a Pepsi brit oldalát, antikapitalista karikatúrákat és egy verset helyeztek el a címoldalon.
Az betört oldalA globalizációellenes vers így szólt:

A multinacionális vállalatok
Az éhező országok gyilkosai

A multinacionális vállalatok
Éhező országokban termelik profitjukat
A bennszülötteket rabszolgáikká teszik
A bölcsőtől a sírig

A multinacionális vállalatok
Éhező országokban termelik profitjukat
Hogy újabb terméket vehess
És fizess halálodig

Kérem, higgyék el, hogy ez eredetiben még rímel is! A poézis, nevezzük bátran dalszövegnek, konkrétan a Napalm Death együttes 1987-es Scum című albumáról származik, ahogy az illusztráció is (ami az album borítója), amelyen sovány négerek voltak láthatók, akiket két oldalról öltönyös kapitalisták figyelnek, derékig koponyákba és denevérszárnyba ágyazva. A koponyák alatt multik nevei láthatóak (BP, Ford, General Motors, IBM, McDonalds, Nestlé), amelyekre a nagy sárga 'söpredék' (ld. album címe) szó nehezkedik.

A globalizációellenes hacker komoly volt, mint egy gerilla-attak. A törés során nem reklámozta nevét, amely általában erősíti a feltételezést, hogy az ideológia nem ürügye, hanem indítéka a törésnek.

Leonyid Brezsnyev
Brezsnyev ivott
[forrás: www.pepsico.ru]
A kibergerilla mindazonáltal kegyes is volt, mivel a címoldal forráskódjába hagyományosan beírt fájlinfókelengye, amely a deface érdekében arréblökött fájlok sorsáról szól, tartalmazott egy Microsoftra mutató linket, amelyet a webkiszolgáló szoftver Internet Information Server biztonsági hibáját javító patch figyelt, mondván: bocs multi, hogy megaláztunk, felállhatsz, húzd fel a nadrágodat.

A Pepsi-oldalt természetesen alig pár óra múlva visszaállították, még most is látom, hogy ott lobog rajta a hónaljszaglóművész Ricky Martin és az ismeretlen extrém kecske arca.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!