Ágnes
-13 °C
0 °C

Pokemonvadászat

2001.01.25. 14:38
Cracker és Jap hirtelen arra lett figyelmes, hogy az általuk összeeszkábált oldal eltűnt szolgáltatójuk szerveréről. Rémlett, hogy valamikor kaptak egy levelet a Nintendo ügyvédeitől, de a dolog már rég feledésbe merült, hiszen a problémát megoldották, legalábbis ők így hitték. A baj azzal kezdődött, hogy a crackerjap.com oldal, amit a két srác tartott fenn egy korai verziója tartalmazta kulcsszavai között a Pokemon szócskát.
Egy szőrös kicsi sárga izé
A kulcsszó, vagy meta tag a html-be épített segítség a keresőknek, az olvasó számára nem is látható. Tehát ha beírjuk egy meta-keresőbe hogy szőrös kicsi sárga izé, akkor a kereső minden olyanoldalt megmutat, aminek a kulcsszavai között ott van a szőrös, a kicsi, a sárga, illetve az izé szó. Ez bizonyos esetekben visszaélésre is adhat okot: például a Microsoft honlapjának tag-jei között valószínűleg ott lesz a Windows szó, de ha például az Apple írja kulcsszavai közé, az már törvényellenes, hiszen a kereső megtévesztésére szolgál.

Craker és Jap valóban foglalkoztak egykoron a Pokemon jelenséggel, és a szó be is került a kulcsszavak közé, de mindez már a múlt. Egyrészt azért mert már nem különösebben érdekli őket a dolog, másrészt pedig mert már meta tag-et sem használnak lapjukon. A Nintendo-t ez különsebben nem érdekelte, küldött egy levelet, hogy a fiúk legyenek szívesek javítani a hibát különben... A srácok pediglen visszaírtak mind az ügyvédeknek, mind a technikai személyzetnek, hogy már nem használnak ilyet, meg lehet nézni, válasz azonban nem jött.

crackerjap.com

Craker és Jap két fiatal srác, akik tulajdonképpen a semmiről nyitottak oldalt. Hülyéskednek, linkeket ajánlanak, elmesélik, mi történt velük aznap stb. A legdurvább pornográf megnyilvánulás Jap számlájára tudható be, aki őszintén bevallja, hogy már régen nem és persze hiányzik. Tehát a lap összességében véve ártatlan és ártalmatlan, mégis mi oka van a Nintendo-nak arra hogy támadja?

Egy másik szőrös kicsi sárga izé
A webmesterek szerint megszokott jelenség, hogy jön egy multi aztán bezárat, letöröltet, eltávolíttat bármit amiről ő úgy gondolja sérti az érdekeit, gyakran meg sem nézve a tartalmat. Nem a crackerjap.com volt az első, és valószínűleg nem is az utolsó. Egyes szolgáltatók szerint a nagy cégek százával zárják be a kissebb honlapokat, csupán mert a kicsik nincsenek tisztában a jogaikkal. Nem árt tehát odafigyelni, de nem árt tudni azt is, hogy mit tehet egy nagyvállalat, hiszen okosan és művelten őket is el lehet küldeni, messzire.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.