Ambrus
-7 °C
3 °C

Jó üzlet az online póker

2004.06.16. 11:25
Nyugaton nagyrészt csak szórakozásból játszanak internetes kaszinókban, a világnak ezen a felén azonban sokan vannak, akik naponta több órát töltenek a képernyő előtt, és ebből élnek.
Itthon is szaporodik azoknak a száma, akiknek a jövedelme teljesen vagy részben internetes pókerből származik. Az Index szerencsejáték-fórumából kinőtt pókertársaságban négy-öt olyan is lehet, aki csak ezzel foglalkozik, tudtuk meg a csapat tagjától, Rátkai István programozótól, aki egyébként a nyolcvanas években C64-re írott kalandjátékaival tette a nevét ismertté. A fórumozók már egy saját weboldalt is létrehoztak, az internetes pókerezéshez szükséges tudnivalókkal, cikkekkel, fórummal.

Százezres nagyszágrend

Rátkai szerint napi hat órányi játékkal százezres nagyságrendű bevételhez lehet így jutni, ráadásul a magyar szerencsejáték-törvény szerint a kaszinókban szerzett nyeremény adómentes. Rátkai napi három-négy órát foglalkozik online pókerrel a munkája mellett. A programozó szerint a pókerben csak rövid távon számít a szerencse, hosszabb távon ez már kiegyenlítődik, és inkább a tudás dönt. "Nem szerencsejátékként kell kezelni, hanem meg kell nézni a matematikáját" - mondta Rátkai. A jó játékos például hamar felismeri, ha nincs esélye, és bedobja a lapjait, magyarázta.

Abban, hogy hosszú távon pozitív egyenleggel lehet játszani, annak is szerepe van, hogy a pókertermekben a legtöbb játékos amerikai vagy angol (ennek az lehet az oka, hogy sok internetes kaszinó az ezekben az országokban népszerű sportfogadási oldalak mellé társul). Ezeknek a játékosoknak nagy része leginkább csak szórakozásnak tekintik a pókerezést, amire rászánnak némi pénzt. "Eljátszanak pár dollárt, de abból mi itt jól megélünk" - mondta Rátkai. Az interneten egyébként több száz pókerterem található, a legnagyobban negyvenezren is szoktak lenni.

Jobban matekoznak

Az interneten pókerezők egyre több offline versenyt is nyernek, mondta Rátkai. A pár hete megrendezett Las Vegas-i bajnokságot például tavaly és idén is internetes játékos nyerte. Erre a bajnokságra egyébként idén, a tízezer dolláros nevezési díj ellenére több mint 2500-an jelentkeztek, a fődíj ötmillió dollár volt. Rátkai maga is jó helyezést ért el egy pár napja Bécsben rendezett bajnokságon, amin 102-en indultak ezer eurós nevezési díjjal. A magyar versenyző itt ötödik lett, több mint hétezer eurós nyereménnyel.

Az internetes pókerjátékosok való életbeli sikereinek oka Rátkai szerint az, hogy a gyorsabb partik miatt akár háromszor-négyszer többet is játszanak. Igaz, hogy az ellenfél arcizomrezdüléseinek megfigyelésében nem szereznek rutint, viszont sokkal jobban "matekoznak", azaz számítanak esélyeket, mint offline játszó társaik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!