Ágnes
-11 °C
-4 °C

A web fokozza az amerikaiak politikai tudatosságát

2005.12.13. 10:30
Egy nemrég közzétett felmérés szerint az amerikai internetezők egyre nagyobb arányban gondolják úgy, hogy a háló politikai hatalmat ad az állampolgárok kezébe.

Az USC Annenberg újságíróiskola Digitális Jövő központja ötödik éve kutatja az amerikaiak internethasználati szokásait. A felmérést 2000 háztartásból álló reprezentatív mintán végezték, 12 évesnél idősebb lakosság körében.

2005-ben az nethasználó válaszadók 39,8 százaléka szerint az interneten az embereknek több beleszólásuk és politikai befolyásuk van. Ez jelentős változás az előző évi felméréshez képest, amikor csak a válaszolók 27,3 százaléka vélekedett így.

A legalább havonta egyszer vagy többször, illetve a soha nem internetezők körében 61,7 százalékban talált egyetértésre az a nézet, hogy az online élet fontossá vált a politikai kampányok számára.

Az amerikai internetezők 41,1 százaléka keresett politikai információkat a 2004-es elnökválasztási kampány során. E csoport háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy azért keresett az interneten politikai tartalmakat, hogy eldöntse, kire szavaz. Akik politikai információkat kerestek a neten, túlnyomórészt elégedettek voltak azzal, amihez jutottak.

A 100 kérdésből álló felmérés általános felhasználói viselkedéseket is vizsgálta a társasági szokásoktól az elektronikus kereskedelemig.

A kutatás öt éve alatt folyamatosan növekedett az internethasználók aránya: a friss adatok szerint az amerikaiak 78,6 százaléka használja rendszeresen az internetet és átlagosan heti 13,3 órát töltenek a hálón.

Ugyanakkor a felhasználók internetes információkba vetett bizalma folyamatosan hanyatlik. 2001-ben 56,1 százalékuk gondolta, hogy a weben talált adatok pontosak és megbízhatóak, míg mára csak 46,8 százalékuk gondolja így.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!