Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Horvát játék viccel az ENSZ-főügyésszel

2005.03.25. 10:45
A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészét, Carla Del Pontét lelövik a liftben, ha a bilincset lóbálja. Legalábbis abban az online játszható horvát játékban, amelyben a körözött Ante Gotovina tábornokra tilos célozni.
Horvátországban olyan számítógépes játék bukkant fel, amelyben céltáblává változik Carla del Ponte, a hágai ENSZ-bíróság főügyésze. A játékos a leírás szerint titkosszolgálati ügynök, akinek a hágai törvényszék tárgyalásának résztvevőit kell megóvnia.

Három felvonó ajtajai nyílnak sorban, a nyílásban pedig felváltva jelenik meg Del Ponte, a háborús bűnökkel vádolt, jelenleg szökésben levő Ante Gotovina tábornok, Ivo Sanader horvát miniszterelnök, fegyveres terroristák és meztelen nők. Néha ételhordó kuli is állhat az ajtóban, a legalsó fedél alatt pedig bomba vagy pontot érő pénzeszsák lehet.

Csak véletlen lehet

"A veszélyes, felfegyverzett személyeket eliminálnod kell" - áll a játék horvát nyelvű leírásában. A játékos viszont akkor is pontokat kap, ha a bilincset előrántó Carla del Pontéra lő. A három liftajtó közül a billentyűzet A, S és D betűivel kell választani.

#alt#
Gotovina és a többiek

Ha a körözött Gotovina tábornokot éri lövés, a játékos veszít egy életet, öt tévesztés után pedig kezdheti elöről a pontok gyűjtését. Az internetes oldal készítői kijelentik, hogy a játék bármely hasonlósága valós személyekkel pusztán a véletlen műve, emlékeztet az APA hírügynökség.

Nem adták ki

Mint emlékezetes, Horvátországban Ante Gotovina hősnek számít. A szerb-horvát háborúban 1995 nyarán a horvát hadsereg a vezetésével foglalta vissza a Krajinát, ahonnan ennek során több mint 200 ezer szerbet űztek el.

Az ENSZ-törvényszék háborús bűncselekményeket ró Gotovina szemére, őt teszik többek közt felelőssé legalább 150 szerb haláláért. A horvát kormány a közelmúltban többször kijelentette, hogy nem ismerik Gotovina tartózkodási helyét, ezért ki sem tudják szolgáltatni Hágának.

Ugorhat a csatlakozás

Carla del Ponte főügyész, és az EU tagországainak többsége szerint viszont Zágrábban hiányzik az eltökéltség a bújkáló tábornok letartóztatására és kiadatására.

Az EU az elmúlt héten az ENSZ-törvényszékkel való hiányzó együttműködés miatt halasztotta el meghatározatlan időre Horvátország uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.