Hajnalka
-1 °C
15 °C

Szcientológusok a Slashdot ellen

2001.03.19. 18:19
Újabb állomásához érkezett a Szcientológia Egyház és az internetezők évek óta tartó küzdelme, amikor pénteken az egyház ügyvédei eltávolíttattak a Slashdot híroldal fórumából egy titkos szcientológiai dokumentumot.
A harc a Fishman-vallomásként ismert szöveg körül zajlik, amelyet az internetezők újabb és újabb weboldalakon tesznek közzé, az egyház tagjai pedig szép szóval vagy fenyegetéssel megpróbálják leszedetni azt. A dokumentum egy kiugrott amerikai szcientológus, bizonyos Steven Fishman 1993-ban egy kaliforniai bíróságon tett vallomásának másolata, mely az egyház által szentírásnak tartott titkos dokumentumokat is tartalmaz függelékében.

L. Ron Hubbard
Az L. Ron Hubbard egyházalapító és scifi-szerző által írott, titkos dokumentumokat védi a szerzői jog, így ha valamely weboldalon feltűnik a vallomás, az egyház képviselői erre hivatkozva kérik annak eltávolítását. Az amerikai jogszabályok szerint azonban a periratok nyilvánosak, így a Fishman-vallomást nem védi a szerzői jog: szabadon közzétehető.

A Szcientológia Egyház képviselői minden eszközzel megpróbálják megakadályozni a vallomás nyilvánosságra hozatalát, a függelékben szereplő szöveget ugyanis állításuk szerint a fejlett, megtisztult lelkek érthetik csak meg, másokban akár kárt is tehet. Az ijedtség valódi oka azonban más lehet: a dokumentumhoz csatolt szöveg elolvasásához ugyanis rengeteg költséges tanfolyamot kell előbb elvégeznie a szcientológus-jelöltnek. Egyes becslések szerint több tízmillió forintra rúg azoknak a tanfolyamoknak a költsége, melyeket az OT (Operative Thetan) szintre emelkedéshez el kell végeznie a szcientológusoknak.

Az avatatlanok számára a Fishman-vallomásban is szereplő OT-szövegek leginkább egy B-kategóriás scifi-mozi forgatókönyvvázlatára emlékeztetnek. A zanzásított szövegből kiderül, hogy Hubbard szerint az embereket valójában egy Xenu nevű gonosz földönkívüli irányítja, a szcientológia célja pedig felszabadítani saját lelkünket a földönkívüli uralom alól.

A szcientológusok ádázul védték az OT-szövegek titkosságát: eleinte minden reggel kikölcsönözte valaki a bíróságról a Fishman-vallomást, és csak záráskor adta vissza, nehogy avatatlan kezekbe jusson. A periratokról azonban a titkárságon is lehet másolatot kérni, potom 40 dollár fejében: az így megszerzett másolatot pedig valaki feltette az internetre, ahol azóta is kering.

1995 szeptemberében a szcientológusok pert indítottak a holland XS4ALL szolgáltató ellen, és lefoglalták szervereit, melyeken egy felhasználó a Fishman-vallomás másolatát helyezte el. A szolgáltató az egyház kérése ellenére sem távolította el a dokumentumot, melyről az internetezők rögtön másolatokat kezdtek gyártani. A hosszadalmas perben végül a szolgáltató javára ítélt a bíróság, mivel a kérdéses dokumentum az Egyesült Államokban már jó ideje szabadon hozzáférhető, mint a Fishman-vallomás része.

Annak idején itthon is felkerült az ELTE szerverére a Fishman-vallomás, a Szcientológia Egyház szóvivője, Kárpáti Péter azonban a dokumentum eltávolítását kérte, és perrel fenyegetőzött. Az ELTE illetékese nem kívánt összeütközésbe kerülni az egyházzal, ezért levétette a dokumentumot.

Noha az XS4ALL és más holland szolgáltatók is kiálltak a szólásszabadság mellett és megnyerték a pert, az amerikai Slashdot nem ennyire bátor vagy optimista. A lap szerkesztői ügyvédeik tanácsára levették az OT-dokumentumot oldalaikról.

Rejtélyes halálesetek
A Xenu.net oldalon több tucat olyan ember története megtalálható, akik a Szcientológia Egyház tagjaként öngyilkosságot követtek el, vagy rejtélyes módon hunytak el épp akkor, amikor kinyilvánították kiugrási szándékukat. A floridai Lisa McPherson például 1995 novemberében bejelentette anyjának, hogy otthagyja az egyházat. Egy koccanásos autóbaleset után kórházba került, ahonnét szcientológus ismerősei a Fort Harrison Hotelbe vitték. Itt tisztázatlan körülmények között 17 napot töltött, mígnem december 5-én nagyfokú dehidratáció okozta trombózisban elhunyt. Anyja szerint az egyház tagjai házi őrizetben tartották, és éheztették a 174 cm magas Lisát, aki halálakor 49 kilogrammot nyomott. Az amerikai rendőrség azóta is keresi a Svájcban vagy Németországban tartózkodó Susanne Schnurrenbergert, a feltehetőleg Mexikóban orvosként dolgozó Laura Arrunadát és a valószínűleg Magyarországon tartózkodó Ildiko Cannovast, hogy kihalgassa őket Lisa halálának körülményeiről.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.