Szabina
4 °C
12 °C

Emberibb keresőprogramok jönnek

2004.04.13. 14:00
Kapcsolódó cikkek (1)
Virágkorukat élik a keresőprogramok. Nemcsak a Google egyre népszerűbb, de szinte nem telik el hét újabb projektek nélkül. Az információs társadalomból a tudástársadalomba történő átmenet átalakította az igényeket: szemantikus alapú, mind komplexebb kereső-tervek látnak napvilágot. Például az Európai Uniós SEKT, vagy a Fast ESP.
SEKT

A 2004. januárban indított, harminchat hónapra tervezett, az EU hatodik keretprogramja által (is) finanszírozott SEKT (Semantically-Enabled Knowledge Technologies) hamisítatlan összeurópai, köz- és magánszférát egyaránt érintő kezdeményezés: különböző egyetemek (Ljubljana, Karlsruhe, Innsbruck, Sheffield, Barcelona, Amszterdam) és telekommunikációs, IT-cégek (British Telecom, Empolis, stb.) vesznek részt benne. Távolabbi cél a következő generációs ismeretmenedzselés (Next Generation Knowledge Management, NGKM) kidolgozása, valamint - azon keresztül, annak a segítségével - az európai tudástársadalom megvalósítása.

Az NGKM rendszerek félig, vagy teljesen automatizált ismeretkivonatolási, "ismeretcsomagolási" és a felhasználói profil szerint elosztó, szemantikus elemző eszközökből állnak össze. Interdiszciplináris a megközelítés, a célokat az ontológia- és metaadat-technológia (Ontolgy & Metadata Technology, OMT), az emberi nyelvtechnológia (Human Language Technology, HLT) és az ismeretfeltárás (Knowledge Discovery, KD) integrálásával igyekeznek megoldani. "Az ontológiák és a metaadatok használata szolgál a SEKT-komponensek és az egész megközelítés alapjául, a nyelvtechnológia a metaadatok kivonatolását, az ismeretfeltárás a félautomatikus tanulást és az ontológiák kifejlesztését célozza" - írja a Szemantikus Webhez "ezer szállal" kapcsolódó projektet koordináló John Davies.

Meg kell találniuk a módját, hogy keresőprogramjuk emberibb módon viselkedjen, mint a jelenleg használatban lévők - fűzi hozzá a kutató. Csak úgy birkózhat meg a világháló azonnaliságát és a közvetlen ismeret-hozzáférést aláaknázó (permanensen) strukturálatlan, rendszertelen szövegmasszával, s bukkanhat rá a tényleg hasznos információra - és csökkentheti frusztrációnkat. Máskülönben a káoszba vész. Emberi adottságokat kell emulálnia: mielőtt eredményeket szolgáltatna, előbb meg kell állapítania az adott információ kontextusát, majd ki kell szűrnie az irreleváns adatokat.

Fast ESP

A Fast ESP (Enterprise Search Platform) kifejezetten üzleti alkalmazásra, cégek számára fejlesztett, e-mailek között, interneten és intraneten, külső és belső adatbázisokban kutató program. Forrásait nem külön-külön tanulmányozza, hanem mindet egyszerre, egyidőben. A problémát ezúttal is a strukturálatlan, de potenciálisan értékes információ, és annak kiszűrése/kivonatolása jelenti. Előnye, hogy nemcsak a rendezetlen (elektronikus levelek, word-dokumentumok, pdf-fájlok, stb.), hanem a gondosan strukturált adattengerben is eligazodik: banki tranzakciók, megrendelések, fizetésrészletek, digitalizált hangok és fényképek között. Azonnali és szimultán a hozzáférés, többórás munkát végez el másodpercek alatt.

Erőteljes program, nagy rendszerekre, ötvenezer, vagy még több oldal tanulmányozására a leghatékonyabb. Miután megvannak az eredmények, elkészíti az adatbázisok, személyes fájlok, hálózati honlapok kereszt-referenciáit, melyek alapján mintákat, trendeket és kapcsolatrendszereket azonosít.

Az ESP-t jelenleg olyan vállalatok, állami szervek használják, mint a General Electric, az Egyesült Királyság Nemzeti Statisztikai Hivatala, vagy a holland Elsevier kiadó. Cégek egybeolvadásakor a már létező számítógépes rendszerek feletti, mindegyikhez hozzáférő extrarétegként funkcionál. A főnökök könnyebben figyelhetik, mi történik az irodában, sőt, az ESP-t alkalmazva, gyorsabban fény derül az esetleges fura tranzakciókra, például a pénzmosásra is. Egy-egy szó digitális mintáit nyomozva, gyanús hangokat azonosítva, hamar kinyomozzák, ki kivel konspirál.

Az elemzők azonban hangsúlyozzák: az ESP lehet kétélű fegyver is. Egyes ázsiai országokban pedofília-ellenes rendőrségi akciók előtt, gyermekpornóra szakosodott fotósok minta-azonosítására használják. De pornókeresőként szintén kielégítené az igényeket.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!