Piroska
-10 °C
1 °C

Terjeszkedik a Seti@Home

2001.10.08. 12:20
A Berkeley Egyetem közösségi űrlénykutató programja kiszélesíti a vizsgált rádiófrekvenciákat, mivel a rengeteg felhasználó miatt kezdenek kifogyni a feldolgozandó adatokból. Hamarosan a jelenleg vizsgált adatmennyiség hússzorosát rögzíti majd a projekt új nagyteljesítményű linuxos szupergépe.
Új sebességre kapcsol a Seti@Home - írja a Wired magazin. A rádióteleszkópos idegenkereső program 1959-es indulása óta először fordult elő, hogy az adatfeldolgozás a rögzítés nyakára hágott - kezdetben minden fordítva volt, a rádiójeleket egyhamar rögzítették, feldolgozásukra azonban esély sem látszott.

Naponta több ezer új felhasználó

A Seti@Home önkéntes programja 1999. május 13-a óta hárommillió egymással versengő felhasználót gyűjtött. Ez az elosztott számítási rendszer így hárommillió számítógépet kapcsolt össze egyetlen böhöm szupergéppé, amely ma már gyorsabban dolgozza fel a rádióteleszkópokból érkező adatokat, mint ahogyan azokat rögzíteni lehetne. Naponta több ezer új felhasználó csatlakozik a rendszerhez, hogy felesleges számítókapacitását ufókutatásra fordítsa.

"A Seti-hálózat valóban nagyon erős, olyannyira, hogy felmerült a lehetőség, hogy hamarosan kifogyunk a feldolgozandó adatokból" - mondja Dan Werthimer, a Berkeley kutatója. A program fókuszát így kiszélesítik, újabb frekvenciákat tolnak a régiek mellé - a Seti@Home rendszerében így hússzor annyi adat áramolhat, mint korábban.

Tízszer gyorsabb az új rögzítőrendszer

Ezt fogja segíti majd a Hewlett-Packard által alkalmazott szupergyors linuxos erőgép, amely a korábbi eszköznél tízszer gyorsabban rögzíti az obszervatóriumokból érkező adatokat. A Seti-program keretei között jelenleg tizenhárom rádióteleszkópból érkezik az infó, mindegyikből másodpercenként öt megabájtos adatnyomással.

Az új rögzítőrendszert jelenleg tesztelik, és a következő néhány hónap során fokozatosan állítják munkába. A program továbbra is a mikrohullámú frekvenciatartományt elemzi - mivel a tudomány jelenlegi állása szerint itt várható leginkább, hogy az űrlények elküldik nekünk arcképüket.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!