Ágnes
-13 °C
0 °C

Drótnélküli net ingyen a sör mellé

2004.02.05. 10:56
A budapesti Wesselényi utcai Szóda az első kocsma Magyarországon, ahol ingyenes internetszolgáltatást vehetnek igénybe a vendégek. A HuWiCo nonprofit közösség által kiépített drótnélküli hozzáférési pont (hotspot) egyidejűleg mintegy harminc felhasználó számára teszi lehetővé az internetezést a helyen.
A február elseje óta működő ingyenes, drótnélküli internetszolgáltatás igénybevételéhez megfelelő csatlakozóval felszerelt (802.11b vagy 802.11g szabvány szerinti kommunikációra képes) laptopra vagy kéziszámítógépre van szükség. A drótnélküli csatlakozó nélküli kéziszámítógéppel vagy laptoppal érkező vendégek is kipróbálhatják a netet: ők a pultból kérhetik kölcsön a csatolókártyát.

Nonprofit

A HuWiCo (Hungarian Wireless Community) az ország más területein is tervezi hasonló, ingyenes helyi drótnélküli hálózatok kiépítését, melyhez az internethozzáférést szolgáltató partnerek jelentkezését várja. A HuWiCo egy nonprofit közösség, melynek célja, hogy a más országokban már széles körben elterjedt vezetéknélküli technológiákat ismertesse és népszerűsítse hazánkban.

A hamarosan egyesületi formát öltő közösség tervei között szerepel olyan kis, helyi drótnélküli hálózatok kiépítése és működtetése az ország területén, melyet a környékbeli lakosok ingyenesen használhatnak.

Itthon kevés a hotspot

Nyugat-Európa nagyvárosaiban sorra épülnek ki a drótnélküli internethozzáférési pontok: szállodaláncok (például az Omni Hotels), repülőterek, kávézók (többek között a Starbucks) egymással versengve jelentik be új, részben ingyenes hotspotjaikat. Vannak olyan települések is, ahol a helyi önkormányzat vagy nonprofit egyesület üzemeltet ingyenes drótnélküli internetszolgáltatást (Portland, Seattle, USA).

Magyarországon egyelőre csak néhány helyen működik hasonló szolgáltatás. A Pannon GSM nagy sebességű vezeték nélküli internetszolgáltatásának ingyenes próbaüzeme 2003 januárja óta folyik a ferihegyi repülőtéren. A Westel egy év próbaüzem után decemberben indította el percdíjas vezeték nélküli internetszolgáltatását a repülőtéren és a cég boltjaiban.

A Vodafone szeptemberben indított kísérleti vezeték nélküli internetszolgáltatást a Budapest Sportaréna területén. Győrben október óta működik ingyenes drótnélküli internetszolgáltatás a város közterületein. A hálózat üzemeltetésének költségét a városi önkormányzat állja.

A budapesti Váci utcai Anna Kávézóban tavaly decemberben az Inter.net Magyarország Kft. épített ki egy hotspotot, melyet szintén ingyenesen, regisztráció nélkül lehet igénybe venni.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!