Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Saját internetet akarnak a törökök

2005.07.08. 10:30
Saját root szervert akar országának a török informatikusok szövetsége, elsősorban azért, hogy szabadabban sáfárkodhasson a doménnevekkel. A vágy azonban külpolitikai felhangokat is kapott: a török netheadeknek elegük van abból, hogy a hálót érintő lényeges kérdésekben az amerikai kereskedelmi minisztérium delegáltja, a szigorú ICANN dönt.

Az internetről lehasított számítógépes hálózat létrehozását sürgeti a török informatikusok szövetsége, hogy az ország kiszabaduljon a szerinte a világhálóra nehezedő amerikai nyomás alól. A szervezet azután állt elő a tervvel, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma bejelentette: továbbra is meg akarja őrizni az irányítást a netes forgalmat irányító root szerverek felett, jelentette az Associated Press Ankarából.

Megszűnhet az index.hu?

#alt#
Török informatikusok szövetsége

A török szervezet azt fontolgatja, hogy a Public-Root nevű nonprofit szövetség alternatív hálózatára csatlakozik, amely tíz országban állítana fel tizenhárom alternatív forgalomirányító root szervert. A szövetség célja többek között, hogy a holland székhelyű Unified Identity Technologyval közösen létrehozza a felsőszintű domainnevek nélküli webcímek rendszerét: ebben a modellben eltűnhetne például a .com vagy a .net végződés, és optimális esetben elég lenne egyetlen szót (pl. index) a böngészőbe írni ahhoz, hogy bejöjjön a szájt, ami most a http://www.index.hu címen érhető el.

A szövetség tagjai azonban ennél távolabb látnak: "A rendszer olyan független hálózathoz vezethetne, amelyet az Egyesült Államok növekvő beavatkozása miatt aggódó országok használhatnának", nyilatkozta a török informatikusok elnöke, Turhan Mentesz.

Darabokra hullik a net

A doménnevek és az egyedi internetes azonosítók, az IP-címek kiosztása most gyakorlatilag egyetlen kézben, az amerikai Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) nonprofit cégnél összpontosul. A netizenek által folyamatosan kritizált alakulatot 1998-ban bízta meg az USA kormánya - a kereskedelmi minisztériumon keresztül - a net címrendszerének felügyeletével, és azóta az ICANN a doménneveket tekintve élet és halál ura a neten. Azok az alternatív szolgáltatók ugyanis, amelyek hajlandóak például új felső szintű doménneveket bevezetni, azt kockáztatják, hogy rendszerük nem lesz kompatíbilis a monopolhelyzetben lévő ICANN-ével, így az internet darabokra hullik, hiszen a címek önkényessé válnak. (Extrém esetben az is elképzelhető, hogy földrajzi elhelyezkedéstől és szolgáltatótól függően más szájtra jut két olyan szörföző, aki ugyanazt a doménnevet írja be a brózerbe.)

Erre a veszélyre figyelmeztetett az ICANN szóvivője, Kieran Barker is, amikor azt mondta az AP-nek: "A globális, interoperábilis internet összes jótéteménye megkérdőjeleződhet", ha mindenki kényére-kedvére foglalkozhat a netforgalmat irányító gépek adminisztrációjával. A török hírközlési felügyelet szerint viszont nem eszik olyan forrón a kását. A szervezet egyik tisztviselője, Musztafa Alkan szerint a török informatikusok nem az amerikai ellenőrzés elől akarnak kibújni, csak az országon belüli netezést igyekeznek megkönnyíteni.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.