Ágnes
-11 °C
-4 °C

Weboldalakat szab át a Google Toolbar

2005.02.21. 15:06
Az ingyenes program új változata csupa kellemes szolgáltatást kínál. A problémák bizonyos szavak linkekre cserélésével kezdődnek. Bármiről szóljon az eredeti oldal, a böngészőben megjelenő szöveget olyan linkek egészítik ki, amelyek a Google saját szolgáltatásaihoz vezetnek.
A Google által kínált ingyenes Toolbar segítségével a felhasználó az Internet Explorer (IE) böngészőbe integrálhatja a keresőoldalt. A közvetlen keresési funkción túl a Toolbar további hasznos eszközöket is rejt, például popup-blokkolót és az online formanyomtatványok automatikus kitöltését.

A Google Toolbar 3.0 bétaverziója a hétvégén jelent meg és további funkciókat kínál. A program helyesírás-ellenőrzésre fogható, illetve angol szavakat különböző nyelvekre képes lefordítani. A harmadik új képesség az AutoLink fukció, amely már nem ennyire ártalmatlan, hiszen rövid időn belül hatalmas botrány kerekedett miatta.

Bekötik, amit lehet

Első pillantásra praktikusnak tűnnek a funkció nyújtotta lehetőségek. Ha az AutoLink működik, a böngészőben megjelenő oldalakat olyan linkek egészítik ki, amelyek a Google saját szolgáltatásaihoz, például a térképoldalakhoz vezetnek.

A könyvek ISBN-száma például az Amazon.com oldalaira mutató linkekké alakulnak, a rendszámok a Carfax.com-ra, a postai csomagok ellenőrző számai pedig a FedEx és más szolgáltatók megfelelő szolgáltatásaira mutatnak, írta a CNet.

Ezek még nem reklámok

A weboldalak átalakítása éles kritikát váltott ki. A Google nem tesz mást, mint amit a Microsoft SmartTags néven fejlesztett néhány évvel ezelőtt. A felhasználó soha nem tudhatja, hogy milyen módosításokat hajtott végre a Google. De az AutoLink funkció legalább kikapcsolható.

A Google nem tervez reklámot beépíteni az oldalakba, viszont erre bármikor sor kerülhet, hiszen az eredeti tartalom manipulációját a HTML-kód szintjén végzik.

A Microsoft is próbálta

Az AutoLink több kritikusa véli úgy, hogy a funkción át a Google szabja meg, hogyan lássák a felhasználók az internetet. A Microsoft hasonló próbálkozása a Smart Tagekkel elbukott, és ott a döntő súllyal estek latba a márkavédelmi aggályok.

A felhasználók és bloggolók kritikáin túl ugyanis a Google-nek egy sor vállalat jogi osztályával is meggyűlhet a baja. Hiszen a Barnes Noble könyváruház weboldalaiba mostantól a konkurens Amazon rakás linkje kerülhet, ami pedig könnyedén versenysértőnek minősülhet.

Mindenki maga kapcsolja be

A Google képviselői szintén megszólaltak az új szüleménnyel kapcsolatban. A cég online szolgáltatási részlegét vezető Marissa Mayer szerint sokáig gondolkodtak a problémán, és az új fukciót biztonságosnak ítélik, mivel a felhasználó azt mindig maga aktiválja.

A keresőt működtető cég tagadta, hogy az új funkció megkísérelné befolyásolni, hogy a felhasználó milyen weboldalakat keressen fel. Így a felhasználók előtt számos online térképszolgáltatás nyitva áll, például a MapQuest vagy a Yahoo hasonló oldalai.

Az AutoLink ezen túl nem is biztosít kizárólagosságot, hiszen akár több könyváruház linkjeit is használhatják, ha a cégek erre szánják el magukat, emlékeztetett Marissa Mayer.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.