Hajnalka
0 °C
14 °C

Drótátvágás Torontóban

2006.03.07. 11:49
Lámpavasakba szerelné a dótnélküli netelérési pontokat egy torontói áramszolgáltató. A belvárosban akár már idén ősztől lehet wifi, és később az összes torontói ugyanazon a városi rendszeren netezhet.

San Francisco helyett Toronto lehet a legmelegebb észak-amerikai város, ha a helyi áramszolgáltató, a Toronto Hydro betartja, amit ígér, és leghamarabb szeptemberre egyetlen hatalmas hotspottá - drótnélküli internetelérési ponttá - változtatja a két és félmilliós metropoliszt, írta hétfőn a Toronto Star.

A vállalat David Miller polgármesterrel együtt kedden készül bejelenteni, hogy hamarosan legalább a belvárost ellátja wifivel. Később egész Torontóban elérhető lesz majd a "municipal wifi" - a hotspotokat a Toronto Hydro az általa üzemeltetett, tavaly 60 millió kanadai dollárért megvásárolt utcai lámpákba készül beszerelni. A tervek szerint minden negyedik-ötödik lámpavasba jut majd egy hotspot.

Bár nem adják majd ingyen, a tömegek által könnyen elérhető szolgáltatás nemcsak a helyi kábel- és adsl-szolgáltatókat teheti feleslegessé, hanem hosszú távon a mobilcégek érdekeit is sértheti, hiszen elképzelhető, hogy a VoIP, a netes hangátviteli protokoll a wifivel együttműködve egyszer kiszorítja a piacról a most még domináns GSM szabványt.

Győr már meleg

A "municipal wifi" nemcsak technológiát jelent, hanem koncepciót is: ahol ilyen rendszert terveznek, a városvezetés általában aktív részt vállal annak kiépítésében, üzemeltetésében és karbantartásában, és a drótnélküli netelérést nem luxusszolgáltatásként, hanem közműként értelmezi. Egy városméretű wifihálózat nemcsak arra képes, hogy olcsón eljuttassa a netet azokhoz a lakosokhoz, akik a mostani piaci árakat nem tudják megfizetni, hanem arra is, hogy a településre vonzza a turistákat és az üzletembereket, fellendítve az idegenforgalmat. A városvezetés is profitál az ügyből: a rendőrség, a mentők és a tűzoltók például menet közben is folyamatosan hozzáférnek a különböző adatbázisokhoz, és távirányíthatóvá válik a parkolási rendszer.

A torontóihoz hasonló dróttalanítást terveznek más amerikai városokban, így Philadelphiában, New Orleansban és San Franciscóban is - az utóbbi rendszert az a Google készül felállítani, amely kaliforniában már üzemeltet néhány biztonságos hotspotot. A hasonló kezdeményezések azonban gyakran megfúrják a létező netszolgáltatók, amelyeknek elemi üzleti érdekeit sérti a tömegméretű, olcsó wifi.

A városi drótnélküli hálózatra Magyarországon is akad példa: Győr városa épp egy éve jelentette be, hogy dróttalanítja a várost; hétfőn a Széchenyi István Egyetemen adtak át zárt wifihálózatot, amelyet minden diák és oktató ingyen használhat. Az ötlet a budapesti Erzsébetváros vezetőiben is felmerült, de ott az elmúlt három és fél évben nem történt előrelépés.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Thaiföld

3 hetes körút Thaiföldön amolyan hátizsákos módra.