Ágnes
-13 °C
0 °C

Antraxgyógyszer képernyővédővel

2002.02.20. 12:25
Négy hét alatt 3,5 milliárd molekulából közel háromszázezer potenciális hatóanyagot választott ki a lépfene gyógyítására az Oxford Egyetem és az United Devices képernyővédője, amelyet közel 1,35 millió számítógéptulajdonos futtat. A tudósok elégedettek, az önkéntesek egy része azonban sérelmezi, hogy nem értesítették őket arról, hogy az eredetileg rákgyógyszereket tesztelő alkalmazást ideiglenesen lépfenére állították át.
Egy potenciális antrax-toxin inhibitor
A SETI@Home ufóvadász képernyővédő népszerűségén fellelkesült amerikai és angol rákkutatók tavaly olyan szoftvert készítettek, amely potenciális hatóanyagok tesztelésére használja ki az internetre kötött számítógépek üresjáratait. A projektet szponzoráló Intel processzorgyár definíciója szerint a más tudományágakra is kiterjeszthető PC-filantrópia csak abban különbözik a hagyományos jótékonykodástól, hogy készpénz helyett számítási kapacitást kell felajánlanunk valamely nemes cél érdekében. Ezt azóta 1,35 millió számítógép-tulajdonos tette meg: az első kísérlet során több százmillió molekula rákellenes hatását értékelik oly módon, hogy egy számítógépes modellben megvizsgálják négy, a leukémia kialakulásában kulcsszerepet játszó fehérjére gyakorolt hatásukat.

Antibiotikum helyett a toxint semlegesítő hatóanyag

Mivel a lépfene is a sejtekbe hatoló toxikus fehérje útján fejti ki borzalmas hatását, a rákkutató képernyővédőt könnyedén - a számítógéptulajdonosok tudta nélkül is - át lehetett konfigurálni a lépfene-toxinhoz kötődő molekulák kiválasztására. Ez valamikor januárban meg is történt, és a projekt mindössze négy hét alatt látványos eredményeket hozott: 3,5 milliárd molekulából sikerült kiválasztani azt a háromszázezret, amelyeket érdemes részletesebben tanulmányozni, mert alkalmasak lehetnek a már kialakult lépfene-betegség gyógyítására. Jelenleg ugyanis csak egyetlen módszerrel lehet kezelni a lépfenét: nagy dózisú antibiotikumokkal. Ez azonban csak akkor hatásos, ha a fertőzést korán felismerik, ráadásul a baktérium gyorsan rezisztenssé válhat az alkalmazott antibiotikummal szemben.

Antrax-antigén a toxin-inhibitorral
Az oxfordiak szerint az önkéntesek által összedobott számítási teljesítmény ily módon történő felhasználása jelentősen lerövidítette az antraxgyógyszer kifejlesztéséhez szükséges hátralévő időt: "A potenciális molekulák szokatlanul széles körét vizsgálva olyan hatóanyagokat is kiválasztottunk, amelyekre a gyógyszergyárak soha nem gondoltak volna" - nyilatkozta az egyik tudós a New Scientistnek.

Nem kérdezték meg az önkénteseket

A képernyővédőt eddig telepítő 1,35 millió internetező közül néhányan sérelmezték, hogy nem értesítették őket arról, hogy a rákkutatás céljára futtatott programot a tudtuk nélkül állították át a lépfene-projektre. A szoftver minden felhasználó által elfogadott licensze azonban lehetőséget adott a kutatóknak erre a lépésre: a programban egyébként a felhasználók egy chekbox bekattintásával e-mail értesítést kérhetnek az ilyen jellegű változtatásokról. Az antrax-projekt lefutásával ezen a héten minden klienst visszaállítanak a potenciális rákgyógyszerek tesztelésére.

Filantróp processzorok
A brit Oxford Egyetem számítógépes gyógyszerkutató központja és az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society) kezdeményezését az amerikai Nemzeti Rákkutatási Alapítvány (National Foundation for Cancer Research), valamint az Intel finanszírozza. A szükséges szoftvereket a szétosztott számítástechnikában járatos, a "mozgalom" kiterjesztését és különféle, nagy számítási teljesítményt igénylő célokra történő hasznosítását szorgalmazó United Devices fejlesztette ki, amely a tavalyi évben begyűjtötte az ezen a téren korábban jobbára lelkesedésből dolgozó szakembereket: az RSA-törésben jeleskedő distributed.net fejlesztő gárdáját csakúgy, mint a SETI@home programot gründoló és igazgató David Andersont, aki jelenleg az United Devices (UD) technológiai igazgatója.

A rákkutató projektben részt venni kívánó PC-tulajdonosoknak mindössze annyi dolguk van, hogy az internetről letöltsék az éppen aktuális számítási feladatot végző "UD Agent" programot: a letöltött fájl futtatása után a Think (To Have Information aNd Knowledge) nevű gyógyszertervező program telepítődik a felhasználó számítógépére, és automatikusan megkezdi a számítást; minden alkalommal lefut, ha erőforrások állnak rendelkezésre, vagyis leginkább egy képernyővédőre hasonlít, amely a bekapcsolt gép üresjáratait kihasználva, felhasználói beavatkozás nélkül működik. A feldolgozás végeztével a program visszaküldi az eredményeket a United Devices szerverére, és lekéri a következő adatcsomagot. A nemzetiség vagy éppen operációs rendszer szerint csapatokba szerveződő felhasználók versengését az United Devices naprakész statisztikákkal élénkíti.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.