Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

UPC a spájzban

2001.01.08. 11:36
A UPC Magyarország idén kezdi meg szolgáltatását Gyöngyösön, de a kábelrendszer jelentős részét már szépen kiépítették az ügyes, esetenként ügyetlen alvállalkozók. A gond akkor kezdődik, ha a vezeték már házon belül van: a felügyelet nélkül hagyott munkások mindent szétberhelnek. Legjobban az alternatív lehetőségek teljes hiánya dühíti a lakosokat.
Gyöngyösön az elmúlt évek a kábeltévézés révületében teltek, több szolgáltató is megjelent, majd eltűnt a színről, a legendák szerint egész kis háború folyt köztük, kábelek szakadtak, jelerősítők tűntek el. Kezdetben jó dolognak tűnt az egyeduralkodó UPC feltűnése, amely a korábbi társaságokat felvásárolta, előfizetőiket átvette. Mégis többen mindezt inkább kényszernek, mintsem a multi által nyújtott biztos és egységes szolgáltatás garanciájának tekintik.

Kötésminta

A UPC ugyanis jön, beköt, majd szerződést köt, jobb esetben. Az átfutási idő miatt van, aki hetekig is élvezheti az ingyen HBO-t és egyebeket, beleértve a felnőtteknek szóló csatornákat is. A szerződéskötés időpontját előre egyeztetik, de amennyiben ez nem sikerül, a jelszolgáltatást az újabb időpontegyeztetésre tett kísérlet nélkül megszüntetik.

"Behozták a kábelt a lakásba."
A UPC eljárásának másik furcsasága a kábel lakásba vezetése: a felügyelet nélkül dolgozó munkások mindent szétberhelnek. A brigád távozása után a falakon óriási lukak tátognak, a vakolat több helyen lepergett, a vezetéket a gázcsövek mentén vezették el, sőt egy helyen a lépcsőházi létrát úgy belenyomták a falba, hogy egy szekrényben jött ki, a télikabátok között.

A lakosoknak nem sok választásuk marad, hiszen ha nem szeretnék a UPC-t igénybe venni, akkor kénytelenek saját antennát beszerezni, ami a kékesi adó közelsége miatt talán nem is akkora tragédia. A 400 forintos szociális csomag elvben a kispénzűeket célozza meg, az egyetlen baj vele, hogy biztosan elvágja a kisnyugdíjasokat hőn áhított szappanopera-adagjuktól, hiszen a kereskedelmi televíziókat csak a következő, már 2010 forintos csomag tartalmazza.

Panaszáradat

Mit tehet ilyenkor az, aki sértve érzi jogait, aki szerint a cég visszaél monopolhelyzetével? Fórumot keresvén a Gyöngyösi Városi Televízióhoz fordul, ahonnan állítása szerint rövid úton elküldték, a recepciónál nem jutott tovább. "Összefonódás van, kisváros ez, a UPC bevette szépen a helyi médiát" - állítja a panaszos. "Nincs más hátra, aki nem tudja vagy nem akarja megfizetni a UPC-t, annak egyszerűen nem lesz TV-je, és passz" - mondja egy másik felháborodott elő-nem-fizető.

A legendáriumba sok minden beletartozik, többek között a tetőn található magánantennák megmagyarázhatatlan eltűnései. Persze amikor neveket szeretnék kérni, vagy netán konkrétumokat megtudni, általában hallgatás a válasz. Név nélkül azonban mindenki beszédesebb, egyesek tudni vélik, hogy mások a régi antennák, erősítődobozok felvásárlásával foglalkoznak, és elképzelhető, hogy később kisebb kábelrendszereket építenek ki.

Egy elégedett ügyfél

"Behozták a kábelt a lakásba" - mondja Várady Iván, az UPC elégedett ügyfele. Problémái csupán technikai dolgokkal akadtak, a takaros lakás látványa meggyőzött arról, van ahol normálisan hozták be a vezetéket. "Oda kellett figyelni, ahol hagyták, hogy a melósok azt tegyenek, amit akarnak, ott úgy is néz ki a kábel, nem vesződtek vele sokat." A mások által felhánytorgatott sérelmeket is elhárította, mondván, ha jön egy UPC-s ügynök szerződést kötni, ő már írja is alá, habár nem maradéktalanul elégedett: egyes csatornák olyan közel kerültek egymáshoz, hogy szemmel látható az interferencia, itt-ott a hang sem tökéletes.

A fő gond, hogy VHF1-ről szinte minden átkerült UHF-re, és ott is körültekintő alapossággal lőtték körbe az elvben a videó számára fenntartott csatornát. "Kevés technikai felkészültséggel a problémák kiküszöbölhetőek, persze nem ártott volna, ha erről a UPC előre tájékoztat" - vélekedik Várady.

Értetlenek

A Gyöngyösi TV igazgatója, Dr. Orbán Zoltán szerint semmiféle bejelentés, panasz nem érkezett hozzájuk a kábelfektetéssel kapcsolatban. A dolgot azért is furcsállja, mert a recepciósnak nincs joga mérlegelni, ha valaki megkeresi a televíziót, így senkit sem küldhet el. Ez esetben nyilván félreértés történt, amit a televízió bármikor szívesen orvosol: a televízió hírműsora is foglalkozott a szolgáltatóval, amikor az a kábelfektetés miatt feltúrta a várost. Állítása szerint a városi televíziónak semmilyen kapcsolata nincs a UPC-vel, azon kívül hogy a kábeltévé-társaság terjeszti a helyi televízió műsorát is.

Elérhetetlenek

A UPC vezetőit sajnos nem sikerült elérni, továbbá a sávokkal és frekvenciákkal kapcsolatban sem kaptam felvilágosítást, mert a technikai vezető is házon kívül tartózkodott.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!