Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Városkép szimulálja a weblapok forgalmát

2004.06.11. 11:30
Játszva juthatnak információkhoz a cégek netes oldalaik felhasználóiról egy új szoftver, a VisitorVille segítségével. A programot használva a honlapok forgalma egy zsúfolt metropolisz nyüzsgésének tűnik.
#alt#
http://www.visitorville.com/
A SimCityvel, a Roller Coaster Tycoonnal és hasonló szimulátorokkal eltöltött játékórák során jutott eszébe Robert Savagenek, egy amerikai szofverfejlesztőnek, hogy olyan weboldalforgalom-analizáló szoftvert készítsen, ami az eddigieknél átláthatóbban jeleníti meg az oldalak látogatottságáról szóló információkat.

A SimCity képi világát a hagyományos grafikon- és táblázatkezelő programokkal egyesítő VisitorVille felhasználói képernyőjükön folyamatosan változó városi életképet nyomon követve tájékozódhatnak cégük valós idejű hálózati forgalmáról.

Grafikus városi metafora

A VisitorVille városi környezetében minden különálló weboldalt egy épület szimbolizál; minél népszerűbb az oldal annál, magasabb az épület, és annál több lámpa gyullad ki ablakai mögött. A naponta több ezer látogatót vonzó nagyvállalatok weblapjai zsúfolt metropolisznak tűnnek a képernyőn, a kisebb családi vállalkozások oldalai pedig egy békés kertváros benyomását keltik.

#alt#
http://www.visitorville.com/
A program grafikus városi metaforájában minden látogatót egy kis avatár reprezentál. Az oldalakhoz népszerű keresők segítségével érkezett látogatók olyan buszokon jutnak városba, melyek tetején a kereső logója látható, az oldal regisztrált vagy különösen fontos látogatói viszont helikopterrel vagy limuzinban is érkezhetnek. A weblapokat egyetemi terminálokról böngésző látogatók iskolai uniformist, a vállalati számítógépeket használók viszont öltönyt hordanak. Azok a surferek, akik az indokoltnál jóval több időt töltenek az oldalakon lassan csontvázzá válnak. A látogatóknak természetesen fogalmuk sincs arról, hogy az oldalak tulajdonosai nyomon követik a tevékenységüket, és információkat gyűjtenek róluk.

Az oldalakat böngészőket szimbolizáló avatárokra klikkelve, megjelenik a látogatók "útlevele", ami értékes adatokat szolgáltat a program felhasználói számára a weblapjukat böngésző IP-címéről, netes tevékenységéről és hasonlókról. A VisitorVille felhasználói közvetlen beszélgetést is kezdeményezhetnek látogatóikkal, ezen kívül pedig a program ellátja felhasználóit a legtöbb olyan információval és elemzéssel, amit a régebbi, grafikus megjelenítés nélküli, netes forgalmat analizáló szoftverek biztosítanak.

Egy játékhoz hasonlít

A szoftver kategóriáján belül viszonylag olcsónak számít, a naponta ezernél kevesebb látogatóval rendelkező weblapok tulajdonosai havi 30 dollárért vásárolhatják meg. A VisitorVille-t sok előnye ellenére a legnagyobb cégek valószínűleg nem fogják használni. Az olyan szoftverek, mint a Webtrends az Urchin vagy a WebSideStory már beásták magukat a vállalati környezetbe, és mindannyian egyre több eszközzel, például célmérőkkel vagy látogatódemográfiákkal próbálnak nagyobb piaci részesedést szerezni.

Két dolgot várnak az emberek, egy internetes forgalmat vizsgáló szoftvertől - mondta el Brett Crosby az Urchin értékesítési igazgató-helyettese a Wirednek -, hogy könnyű legyen használni, és hogy gyorsan kiszűrje az értékes információkat, anélkül, hogy sok felesleges adatot analizálna. Ebben Crosby szerint jó úton jár a VisitorVille, ami különösen az olyan kisebb vállalatok számára lehet hasznos, amiknek nincsenek erőforrásaik arra, hogy a vállalati színtű analizáló szoftverekből kijövő adatokat feldolgozzák. Abban azonban, hogy komolyabb piaci részesedést szerezzen, gátolhatja, hogy az interfésze sokkal inkább egy játékhoz, mint egy komoly üzleti segédeszközhöz hasonlít.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!