Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Üzleti konferencia videón

2005.01.06. 09:33
Egyelőre főleg a kutatói-egyetemi szféra él a videokonferencia-rendszerek nyújtotta lehetőségekkel, de a megoldás gyorsan terjed az üzleti világban is. További felhasználási terület lehet a távoktatás, az egészségügy, a hadsereg és a távkihallgatás révén akár a büntetés-végrehajtás is.
Ugrásszerű fejlődésnek indult 2004-ben a videokonferencia-rendszerek piaca, derül ki a Wainhouse Research piackutató cég elemzéséből. Az eladott egységek számát tekintve harminc, dollárban számolva pedig húsz százalékos növekedés volt a szegmensben 2004-ben 2003-hoz képest. A fellendülés hátterében az internettechnológia és a szélessávú hálózatok fejlődése áll, napjainkra érett meg a helyzet az internet alapú (IP) videokonferencia-rendszerek elterjedésére, állítja Kászonyi Péter, a KFKI csoporthoz tartozó LNX Hálózatintegrációs Rt. ügyvezető igazgatója.

Magyarországon másfél-kétmillió dollár értékben vásároltak videokonferencia-eszközöket az idén, jövőre pedig ötven százalékos növekedés várható, mondta el Kászonyi Péter. A videokonferencia-rendszerek piacát néhány nagy gyártó uralja, amelyek összesített éves árbevétele 1,5 milliárd dollár körül alakul, közülük a legnagyobb negyvennégy százalékos részesedésével az amerikai Polycom. Az LNX Magyarországon a Polycom termékeinek legnagyobb viszonteladója, részesedése a hazai piacon ötven százalék feletti.

Mindenkit érdekel

Már létrejött és a jövőben egyre szorosabb lesz a videokonferencia-rendszerek és az IP-telefónia közötti kapcsolat. Erre jó példa az amerikai Cisco Systems egyik legújabb fejlesztése, amellyel az IP-telefonkészülék egyszerűen és olcsón videotelefonná alakítható. A harmadik generációs, szélessávú internetelérést nyújtó UMTS mobiltechnológia is a video irányába viszi a világot, hiszen így az úton lévő emberek is tudnak majd csatlakozni a beszélgetéshez.

Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a telefon- vagy webkonferenciázás már elterjedt a vállalati szférában, és ez fejlődik tovább a videokonferencia irányában. Az üzleti szférán túl további felhasználási terület lehet a távoktatás, a hadsereg, a távkihallgatás révén a büntetés-végrehajtási intézetek, és az egészségügy (sebészeti beavatkozásokat lehet távolról megfigyelni, de Ausztráliában például elterjedt, hogy az orvosok ezen keresztül beszélgetnek a betegeikkel). A kormányzat is egyre jobban érdeklődik a videokonferencia-rendszerek iránt, hazánkban például a megyei vezetők rendszeres értekezleteinek lebonyolítását könnyítenék meg ezzel.

Együttműködő kutatók

A legfejlettebb és leghasználhatóbb videokonferencia-rendszere a kutatói-egyetemi szférának van, és a világméretű hálózatnak Magyarország is tagja a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézetben végrehajtott fejlesztés révén. A rendszer első komoly erőpróbája december első felében volt: 24 órán át folytattak tudományos megbeszéléseket öt kontinens több mint 40 országában található 300 helyszín összekapcsolásával, közölte a Világgazdaság érdeklődésére Máray Tamás, az intézet műszaki igazgatója. A képernyőkön mindig az látszott, aki éppen beszél, pont úgy, mintha egy konferenciateremben volnánk, tette hozzá Máray Tamás.

Természetesen kérdéseket lehetett feltenni, valamint - és ez a rendszer talán legnagyobb előnye - az aktuális előadó prezentációkat, vetítést, zenét, filmet vagy fotót játszhatott be, kedve szerint, és azt a nézők élőben láthatták-hallhatták. Az eseményeket nézőként a weben is nyomon követhették az érdeklődők. Míg tavaly egyetlen hazai résztvevője volt az évente megrendezett tanácskozásnak, addig az idén hét magyar intézmény jelezte, hogy részt kíván venni a projektben, és a Debreceni Egyetemről Gál Zoltán bemutatkozó előadást is tartott, Élet az unió keleti határán címmel.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.