Piroska
-10 °C
1 °C

Védelmet kapnak a neten telefonálók

2006.08.31. 11:30
Létrejött az interneten telefonálók érdekvédelmi szövetsége, így hamarosan talán megoldódhat a 21-es előhívószám problémája. Lesz budapesti hangcserélő központ is, a magyar internet központjának számító BIX mintájára.

Az elmúlt években a VoIP néven ismert internetes telefonszolgáltatás olyan műszaki színvonalat ért el, hogy sok tekintetben megelőzi a hagyományos vezetékes szolgáltatást. A felhasználók száma a többszörösére nőtt, és elemzők szerint továbbra is dinamikus növekedés várható, de szükségessé vált a jogi és műszaki szabályozás egységesítése, illetve a piaci korlátok megszüntetése. Ennek érdekében jött létre augusztus 30-án az ITÉSZ, az internetes protokollt használó telefonszolgáltató érdekvédelmi szövetsége. Az ITÉSZ-t hét cég - 3C Magyarország, Actel, Externet, IntTel, Mikroháló, Phone21 és OpenNetworks - alapította, és nyitottak az új jelentkezők előtt.

Minőségbiztosítás

Bizonyos szempontból előnyös helyzetben vannak a VoIP-szolgáltatók, nincs ugyanis szükségük saját infrastruktúrára. Elegendő, ha az ügyfélnek van egy jó minőségű szélessávú intenetelérése, a hang ugyanis az interneten továbbítódik. Ennek ellenére a szolgáltatók elég sok problémával küszködnek.

Az előfizetők például akkor is a telefontársaságot hibáztatják, ha készülékük rosszul van beállítva, vagy egyszerűen ócska. Ezért az ITÉSZ a jövőben az általa bevizsgált és jó minőségűnek tartott készülékekről készít egy listát, tudtuk meg Kun Istvántól, a szövetség elnökétől. Emellett az ITÉSZ bevezet egy etikai kódexet, és tagjai vállalják, hogy minőségi és a korrekt szolgáltatást nyújtanak. Kun István szerint a magyar szakemberek elég jónak számítanak a VoIP világában ("nem véletlenül viszik őket külföldre"), és szerinte az ITÉSZ az Európai Uniónak is adhat tanácsokat a műszaki kivitelezéssel és a jogi szabályozással kapcsolatban.

Közös hang

Létrehoznak egy Budapest Voice Exchange (BVX) nevű központot is, amely nagyjából úgy működik majd, mint a magyar internet közepének számító Budapest Internet Exchange (BIX). A BVX segítségével a VoIP-szolgáltatók összekötheti vonalaikat, plusz csatlakozhatnak az összes vezetékes szolgáltató és mobiltársaság hálózatához is. Ahhoz ugyanis, hogy a VoIP-hálózat kívülről - például a Vodafone meg a T-Com hálózatából - hívható legyen, ahhoz a cégeknek össze kell kötni a vonalaikat. A kisebb VoIP-szolgáltatóknak jóval olcsóbb lesz egy közös központban megoldani a csatlakozást, mint ha ugyanezt egyénileg kellene megoldaniuk a piac összes szereplőjével.

A lehető legsürgősebben meg kell oldani az úgynevezett 21-es számok átlátható kezelését, mondta el az Indexnek Kun István. Magyarország szabályozó hatósága, az NHH egész Európát megelőzve adta meg a 21-es előhívószámot a nem helyhez kötött VoIP-szolgáltatásnak, de hiába, a teljes körű szabályozás hiányában nem tudjuk kihasználni ezt az előnyt. Az ügyfél például azért bizalmatlanak a VoIP-szolgáltatókkal szemben, mert a tarifák terén teljes a káosz. Egy nagy vezetékes szolgáltatónál például a 21-es körzet hívásának tarifája attól függ, hogy ki a hívott fél szolgáltatója. Ha ezt nem tudja a telefonáló, akkor csak annyiban lehet biztos, hogy a perdíj valahol 8 és 90 forint között van.

A VoIP vajon mi?

Szintén megoldásra váró probléma a VoIP definiálása. Nem tisztázott, hogy telefonszolgáltatásnak minősül-e vagy több annál. Ehhez szorosan kapcsolódik a segélyhívószámok kérdése, hiszen egy VoIP-hívószám bárhová elvihető, ahol internet van. Tehát ha nem lehet a hívószámhoz kötni, hogy hová menjen ki a mentő, mert ha valaki a Budapesten a Kossuth utcában regisztrál, de később a londoni Oxford Streetről tárcsázza a 112-őt, akkor is a Kossuth utcába megy majd a mentő. Ha minden kérés tisztázódik, akkor a nem túl távoli jövőben egyesülhetnek a vezetékes és a mobil hálózatok, azaz minden felhasználónak elegendő lesz egy VoIP-hívószám, amelyet majd a világ bármely pontján, bármilyen netre kötött készülékről használhat.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.