Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Webby 2002: kihirdették a jelölteket

2002.05.03. 17:24
Idén hatodszor kerül sor az internet legjobbjait illető Webby díjak átadására. A ceremóniára júniusban kerül sor, a jelöltek nagyobb részét viszont már a héten bemutatták.
Az internetvilághálózat legmagasabb presztízsnek örvendő díját június 18-án osztják ki a Golden Gate hídra néző San Franciscói Szépművészeti Múzeum nagytermében.

A jelöltek a - közönségszavazatok leadásának megkönnyítése érdekében - már nyilvánosak. A harminc kategóriához járó százötven jelölt listája csak pár helyen hiányos: a netművészeti és legjobb technikai eredményért járó díjakat ötös jelöltlistái csak hétfőn kerülnek fel a webre.

A Webby idén egy tripla szponzori díjjal is bővül. A Nielsen/Netratings Feltörekvés díjára, illetve a Legértékesebb Amerikai Oldal, és a Világ Legértékesebb Oldala címre azok nyújthatják rá a kezüket, akik a cég auditrendszerében kiemelkedő látogatottságot érnek el.

Jelöltek

Google-keresőn végzett mérések szerint a web hatvan százaléka évente cserélődik - az idei Webby-féle könyvejlző-fájl így olyan benyomást kelt, mintha nem nagyon változtak volna a dolgok a dotkom búval vert tavalyi díjátadó óta.

A National Geographic tavaly ismeretterjesztő kategóriában és közönségszavazatok alapján is Webbyt nyert honlapját idén a legjobban vezetett oldalak közé jelölték a szintén többszörös díjazott Amazonnal és Google-lal együtt. Ugyanebben a kategóriában indul továbbá az amerikai hadsereg toborzóldala, amelyen valóságshow keretében lehet figyelemmel kísérni fél tucat ember kiképzését.

Rekordhagyma

A humoros oldalak között a The Onion idén fél évtizedes Webby-uralmat és több mint tíz "rugót" tudhat magáénak, amennyiben az örök második Satire Wire, vagy a Legodeath nagyon mérsékelten tréfás művei nem taszítják le a trónról.

A zenei kategóriában a tavalyi közönségdíjas Live365 mellett nagy esélyekkel fut a Looplabs interaktív progresszív zenei flash-alkalmazása.

A többszörös Webby-díjas központi erotikatudományi orgánum, a Nerve idén vadonatúj kategóriában, a közösségi oldalak között igyekszik nyerni - ellenfele az ősgyújtogató Burning Man.

A rab és a dizájnerek

Az online rádiós kiadásáért tavaly díjazott BBC idén tévés, rádiós és legjobb híroldal kategóriában indul - ez utóbbiből meglepő módon idén kiszorult a sokszor díjazott CNN.

A legjobb személyes honlap címére jelölt alkotásokat idén az elvontabb dizájner megalománia jellemzi - a kakukktojás itt a Peruban bebörtönzött Lori Berenson szabadságáért küzdő oldal.

A furcsa kategóriában sajnos szánalmas oldalakat jelöltek, az egyetlen esélye, a Spamradio, amelyen géphang olvassa a nyugodt aláfestőzenére spamokat, még csak nem is furcsa.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!