Judit
-2 °C
8 °C

Szeptembertől beindulhat a fővárosi wifi

2006.08.02. 11:30
Ha valaki váltig azt állítja, hogy a 2,80-as kolbász meg a rádiósugárzás rákot okoz, akkor nehéz meggyőzni ennek az ellenkezőjéről. Ilyen és ehhez hasonló akadályok gördülnek a budapesti drótnélküli internetszolgáltatás terjedése elé, de a fővárosi wifihálózat ennek ellenére elkezdhet kiépülni.

Egyszerre két szálon kezdődött el a főváros behálózása. A kisebb léptékű projekt az utcai internetes terminálokra épül, és egy hónapon belül megvalósulhat. Azokon a helyeken, ahol a felhasználók kényelmesen le tudnak ülni és internetezni - a népligeti és a Budapest Arénánál lévő buszpályaudvarokon, a MOM Parknál, az Europarknál, a Duna Plázánál és a Lurdinál - wifivel szerelik fel a már meglévő terminálokat, így a közelükben laptoppal is lehet majd internetezni. Ezek most egy megabit per másodperces vonalon csatlakoznak az internetre, de ha a wifi miatt megnő az igény, akkor megnövelik a sávszélességet, mondta el lapunknak Hetényi László, a Főpolgármesteri Hivatal informatikai ügyosztályának vezetője.

Most a leendő üzemeltetők kiválasztása van folyamatban, közbeszerzéses eljárással. A terminálok üzemeltetése tavaly körülbelül kilencmillió forintba került, a wifis terminálok kiépítésének és üzemeltetésének a költségéről azonban még nincsenek adatok.

Odaadják a póznákat

A nagyobb léptékű projekt egész Budapest behálózásáról szól, és ezzel kapcsolatban még elég sok a bizonytalanság. A Városháza szeptember elején a turisták által is kedvelt Liszt Ferenc téren elindít egy kísérleti szolgáltatást, amellyel azt próbálja kideríteni, hogy az utcán internetezők milyen tartalmakra kíváncsiak, miket töltenek le. Ez a szolgáltatás ingyenes lesz, a végleges városi wifi várható díjszabásáról azonban még semmit sem tudni. Az is kérdéses, hogy mekkora lesz a lefedettség. A nagyobb lakótelepek közelében azért nem érdemes wifit telepíteni, mert a sok felhasználó túlságosan leterhelné az eszközöket, a kertvárosokban meg kevés a potenciális felhasználó és nagy távolságokat kell áthidalni.

Még csak egy szakmai terv készült el, amely a részletek kidolgozását követően akár már szeptember elején a fővárosi közgyűlés elé kerülhet, és elméletileg 2007-ben kiépülhet a hálózat. Az előzetes terv szerint csak annyi biztos, hogy az internetelérést biztosító kütyüket a lámpaoszlopokon érdemes elhelyezni, mert a házak lakóit nehéz meggyőzni arról, hogy az épületre szerelt rádiós eszközök nem okoznak rákot. A tervezett tender is lényegében arról szól, hogy a nyertes cég (vagy cégek) tíz évre megkapná a főváros és az Elmű tulajdonában levő több tízezer lámpaoszlop használati jogát. Becslések szerint az egész Budapestet lefedő hálózat elindítása a pályázó 5-6 milliárd forintjába kerülhet.

Dédelgetett álom

A Városháza évek óta tervezi, hogy egész Budapestet lefedi wifivel. Világszerte elég sok városban megpróbálkoztak ilyesmivel, és sokan bele is buktak, többnyire a bevételeiket féltő távközlési cégek erős ellenlobbijának köszönhetően. Miért lenne mégis hasznos egy fővárosi drótnélküli hálózat? Egyrészt azért, mert Budapestnek nem ártana egy fejlett világváros képét magára öltenie, és e tekintetben elvárható lenne, hogy "felhasználói" - az itt lakók és a turisták - a legmodernebb kommunikációs technikákkal érhessék el az internetet. Másrészt pedig azért, mert wifi a hsdpa meg a 3g riválisaként fokozhatja az internetszolgáltatók közti versenyt, lenyomhatja az árakat, és emelheti a szolgáltatás színvonalát.

A drótnélküli hálót használhatnánk telefonálásra is. A világ legnagyobb internetes telefonszolgáltatója, a Skype nemrég mutatott be négy wifis telefonkészüléket, amelyekkel a hálózatán belül teljesen ingyen lehet telefonálni. Ez nemcsak a lakosoknak, hanem az idelátogató turistáknak is vonzó lehet, hiszen így teljesen mindegy lenne, hogy Új-Zélandról vagy a szomszédos Szlovákiából érkeztek-e: csak az internetelérésért kellene fizetniük, hogy hazatelefonálhassanak. A világ legnagyobb telefongyártója, a Nokia is elkezdett kísérletezni wifis mobiljával, amely az éppen folyó telefonbeszélgetés megszakítása nélkül tud átállni a szokványos 3G/GSM hálózatról az olcsóbb wifire. Emellett biztonsági kamerákat, mérőeszközöket, reklámtáblákat és információs kijelzőket is rá lehet kötni a drótnélküli hálózatra, tehát nem csak a lakossági igényektől függ, hogy megéri-e belevágni.

Információnk szerint a vezetékes távközlési cégek érdeklődését felkeltette a városi wifi, ami érthető, hiszen a drótnélküli hálózaton több szélessávú előfizetőt szerezhetnek, sőt, wifis készülékekkel ők is drótnélküli Voice over IP telefonszolgáltatást tudnának indítani. A városi szélessávú hálózat kiépítésében nagy erőkkel nyomuló T-Mobile a tenderkiírás előtt nem kívánt jóslatokba bocsátkozni arról, hogy érdekelné-e egy ilyen lehetőség, ugyanakkor tény, hogy a cég a T-Commal karöltve országszerte majdnem száz wifi elérési pontot működtet, tehát komoly tapasztalatuk van ezek üzemeltetéséről.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.