Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Társadalmi kampánnyal népszerűsítenék az internetet

2002.11.27. 14:35
Hazánk drámaian lemaradt a nyugat-európai átlaghoz képest, állapította meg az internethasználatot vizsgáló világméretű World Internet Project kutatás, melynek eredményeit szerdán ismertették az Információs Társadalom Szakmai Napok rendezvényen. Miközben a 14-17 éves korosztály 69 százaléka internetezik Magyarországon, ugyanez a mutató a 18-29 évesek körében már csak 31, 50-59 év között 9 százalék. Ráadásul az 50-59 éves korosztály alig 6 százaléka tervezi, hogy egy éven belül internetkapcsolatot létesít. A hátrányok felszámolására Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára széles körű társadalmi összefogást sürgetetett.
Az otthoni internethasználat terjedésének feltétele a vezetékes telefon, illetve a PC megléte. Bár vezetékes telefonnal a lakosság 76 százaléka rendelkezik, ám mint Kovács Kálmán korábban utalt rá, hogy a régebbi kiépítésű körzetekben ez nem alkalmas adatátvitelre. Otthoni PC-je pedig már csak a 14 évnél idősebb korosztály 27 százalékának van.

Elenyésző, de meghatározó kisebbség

Az internet használata ennél is riasztóbb képet mutat, mivel a 14 évnél idősebb lakosság csupán 17 százaléka szörföl a világhálón. Az is kiderült, hogy ma még elsősorban a közösségi hozzáférés jellemző az internet használatában. A korosztályos szakadék pedig egyre inkább mélyül a fiatalabb és a középkorú, vagy idősebb lakosság körében.

A 14-17 éves korú népesség 69 százaléka barangol a világhálón, míg a 18-29 évesek (az egyetemista korú népesség) csupán egyharmada. Ahogy pedig haladunk a korfán egyre feljebb, még ennél is jóval kevesebben élnek az internet nyújtotta lehetőségekkel. Ráadásul egy éven belül ismét a legfiatalabb korosztály az, amely legnagyobb arányban (48 százalék) tervezi, hogy rákapcsolódik a webre.

A felmérés eredményeit ismertető Dessewffy Tibor szociológus elenyésző, de meghatározó kisebbségként definiálta az internetezőket.

Társadalmi kampányt akarnak

A szociológus szerint az internet elutasítása mögött nem állnak gazdasági okok. Szerinte azok is kulturális gyökerekre vezethetőek vissza. Az elutasítás indokai között egyébként legnagyobb arányban (44 százalék) ugyanakkor a PC hiánya szerepelt. De hasonló mértékű volt azok tábora, akiket nem érdekel a világháló. Még egy figyelemreméltó adat található a kutatásban, mégpedig, hogy adatvédelmi aggályok egyáltalán nem rettentik vissza az internetezéstől azokat, akik elutasítják azt.

Mindazonáltal siralmasnak tűnhet, hogy 2001-ben a 14-29 éves korosztály 9 százaléka nagy valószínűséggel, vagy valószínűen új felhasználó lesz. Ez még a 2000-es szerény 10 százalékos aránynál is rosszabb. Az Egyesült Államokban, ahol már 60 százalék körüli a penetráció, ez a mutató 46 százalék körül alakul.

A szakadékok leküzdésére mind Dessewffy, mind pedig Csepeli György politikai államtitkár széles körű társadalmi kampányt sürgetett. Ezt azzal indokolták, hogy csupán az üzleti szféra nem képes a szükséges tudatformálásra. Így elképzelhető, hogy a tej-, vagy zöldségfogyasztásra ösztönző TCR-kampány mellett hamarosan az internet használatára buzdító társadalmi célú reklámkampány indul.

Nem számítanak áttörésre

Csepeli ugyanakkor úgy véli, hogy a a háztartások penetrációban nincs lehetőség radikális áttörésre. Példaként ismertette: egy év alatt a háztartások hozzáférése 2 százalékkal 8 százalékra nőtt. Az államtitkár elsődlegesnek nevezte az e-kormányzat létrehozását.

Elektronikus ügyintézés jövőre

Mint mondta, az informatikai tárca szándékai szerint jövőre elindulhat az elektronikus ügyintézés. Mint mondta, az elektronikus ügyintézést lehetővé tevő elektronikus aláírásról ugyan már megszületett a jogszabály, ám az eljárás túlzottan bonyolult, a hitelesítő intézetek nem jöttek létre - írja az MTI. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió által előírt 20 alapvető közszolgálat elektronizálásából egy sem valósult meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.