Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Az USA marad a net ura

2005.11.18. 10:15
Nem mond le vezető szerepéről az Egyesült Államok, így a fejlődő országok tiltakozása ellenére továbbra is a kaliforniai székhelyű ICANN felügyeli a doménnevek kiosztását. Az elmaradott országok a jövőre felálló, konkrét jogkörrel nem felruházott Internet Governance Forumon sírhatnak, ha valami bántja őket.

Bár az ENSZ jövőre felállít egy internetügyi szervezetet, az Internet Governance Forumot, minden marad a régiben: a fejlődő országok tiltakozása ellenére az Egyesült Államok marad az internet ura, dőlt el szerdán az internetügyi csúcstalálkozón Tuniszban. A WSIS (World Summit on the Information Society, csúcsértekezlet az információs társadalomról) az ENSZ kezdeményezésére jött létre a tunéziai fővárosban, miután több digitális szakadéktól szabdalt ország, köztük Kína, Kuba és Dél-Afrika sérelmezte, hogy internetes kérdésekben Amerika dominál, és a többi országnak kevés beleszólása van a médium működését érintő ügyekbe.

Sok hűhó...

A kérdésről dönteni hivatott csúcstalálkozón a világ 147 országának küldöttei azonban végül nem fosztották meg az amerikai székhelyű, bár nemzetközi szervezetként nyilvántartott ICANN-t attól a jogától, hogy felügyelje a doménnevek kiosztását, és nem jött létre új, valódi hatalommal felruházott szervezet sem. Az Egyesült Államok képviselője, David Gross mindenesetre aláírt egy dokumentumot, amelyben a Bush-kormányzat is rábólint egy nemzetközi testület, az Internet Governance Forum létrejöttére. Az IGF 2006-ban áll majd föl, és összes funkciója annyi lesz, hogy vitákat bonyolít az új médiummal kapcsolatos kérdésekben.

A WSIS-en több fejlődő ország vezetője hangoztatta, hogy az Egyesült Államok túl sok hatalommal bír: Mozambik miniszterelnöke, Luisa Diogo szerint az az igazságos és legitim, ha minden népnek van beleszólása a médiumot érintő kérdésekbe, a zimbabwei elnök, Robert Mugabe pedig kijelentette, hogy az USA és szövetségesei - így Nagy-Britannia - ragaszkodnak ahhoz, hogy a világ rendőreiként felügyeljék az internet irányítását, ezen pedig változtatni kell.

...semmiért

Tuniszban azonban nem változott semmi: az Egyesült Államok már korábban is kijelentette, hogy nem szándékozik lemondani szimbolikus vezető szerepéről, amelyet a Bush-kormányzat az Internet stabilitásának garanciájaként fog fel, és történelmi okokkal, illetve gyakorlati érvekkel támaszt alá: az internetet az USA-ban "találták fel", az ICANN Kaliforniában székel, és ott is marad. A WSIS azt mindenesetre eldöntötte, hogy a 2003-as genfi és az idei tuniszi találkozó után jövőre ismét összeül, várhatóan Görögországban.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!