Szabina
5 °C
11 °C

Jön a Linux táblagépekre

2010.06.11. 16:46
A Canonical elkészíti a legnépszerűbb Linux-disztribúció, az Ubuntu táblagépekre szabott változatát. Ez a kiadás az asztali verzió könnyített, érintésvezérlésre kihegyezett mutációja lesz, az első ubuntus tabletek a jövő év első negyedévének végén kerülhetnek majd piacra.

Chris Kenyon, a Canonical OEM-üzletágának vezetője elmondta: a jelenleg legfrissebb Ubuntu, a 10.04 szerver-, asztali és netbookkiadásban érhető el, de a cégnek szélesebb körűek az ambíciói. Az érintésvezérlés és az eltérő képernyőméretek miatt a táblagépek alapvetően különböznek a PC-ktől. A fejlesztés fő csapásiránya ezért egy olyan egyszerű felhasználói felület kialakítása, amelyen a leggyakrabban használt alkalmazások gyorsan elérhetők; ezen túl a kijelzőn megjelenő billentyűzet és a multitouch-kompatibilitás kap kiemelt figyelmet.

„Ezeknek az eszközöknek a világa most rendkívül izgalmas terület, és mi nagyon optimisták vagyunk. Megemelem a kalapom az iPad fejlesztői előtt" – mondta Kenyon.

A hardvergyártókkal (többek között az ARM-architektúrájú processzorokat fejlesztő Freescale-lel, a Texas Instrumentsszel és a Marvell-lel) is együttműködnek, hogy a rendszer gyorsabban és hosszú akkumulátoros üzemidőt garantálva működhessen ezeken az eszközökön.

A táblagépekre szánt verzió az Ubuntu következő kiadására, a jelenleg fejlesztés alatt lévő, Maverick Meerkat kódnevű 10.10-re épül. A tervek között szerepel az is, hogy a tabletes változatot összeolvasztják a netbookos verzióval Ubuntu Light néven. Ilyen nevet viselő kiadás ma is létezik, egy a Windows mellé telepíthető, gyorsan induló másodlagos rendszert takar.

A Canonicalnak már most is van online áruháza, az Ubuntu One Music Store, amelyben zenét lehet vásárolni. Arról, hogy tervezik-e ezt az Apple App Store mintájára kibővíteni a táblagépes kiadáshoz, Kenyan nem beszélt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!