Miklós
-7 °C
4 °C

Megnyílt a harmadik dimenzió

2006.02.23. 10:26
Az Apple Computer megmutatta a világnak, hogy egy operációs rendszer is lehet szép, a Microsoft megpróbálja utánozni az Apple dizájnguruit, a nyílt forráskódú fejlesztők meg esélyesek arra, hogy mindannyiójukat lekörözzék. Kipróbáltuk a háromdimenziós Xgl kezelőfelületet.

Linuxon is van háromdimenziós kezelőfelület, a nemrég bemutatott Xgl, amely a számítógép grafikus processzorát használja, így a teljesítmény romlása nélkül is megjelenhetnek félig áttetsző objektumok és tárhatású látványelemek. Alapvetően parasztvakítás, de van gyakorlati haszna is, mert ezzel a módszerrel gyorsan lehet megjeleníteni az ablakokat meg a szövegeket, ráadásul ezek az elemek minőségromlás nékül nagyíthatóvá válnak. Azért is fontos az új technika, mert könnyen elképzelhető, hogy a jövő grafikus kártyáiban egyáltalán nem lesz kétdimenziós megjelenítési mód, csak háromdé.

Hekkre fel!

Halvány elképzelésem sem volt arról, hogy honnan kell letölteni a három dimenziós kezelőfelületet, de a Google segítségével rögtön megtaláltam az Xgl telepítéséről szóló hivatalos leírást az OpenSuse közösségi fejlesztői oldalán. Első ránézésre egyszerűnek tűnt a feladat, mégsem volt az. Az első akadály az volt, hogy az általam használt OpenSuse 10.1 béta operációs rendszer egyáltalán nem volt felkészítve a 3d-s kezelőfelület fogadására, ezért le kellett töltenem a GeForce 6600 GT videokártyához egy hivatalos linuxos drivert az Nvidia weboldaláról, amelyet azonnal meg is kellett szerelnem egy hibajavítással - enélkül képtelen volt feltelepülni. Legalább egy órán át szöszmötöltem a javítással, mert bár a telepítő parancsok ott voltak a hivatalos leírásban, nem működtek. Végül egy fórumbejegyzésben találtam megoldást.

Ezt követően felgyorsult a folyamat, már csak három lépést kellett megtennem: letölteni és telepíteni az Xgl futtatásához szükséges csomagokat, beállítani a rendszert, hogy induláskor az Xorg kezelőfelület helyett az Xgl töltődjön be, és bejelentkezés után el kellett indítani a látványos képhatásokat. Az első lépés csak néhány kattintás volt, a második lépésnél egy fontos rendszerfájlban kellett átírni egy sort, majd számomra tökéletesen ismeretlen parancsokat kellett lefuttatni.

Index.hu háromdében

Először nem sikerült tökéletesen beindítani a 3d-s rendszert, például egyáltalán nem tudtam megmozdítani az ablakokat, majd amikor a rendszerfájlokban turkálva megpróbáltam kijavítani a hibát, sikerült tökéletesen elrontanom mindent. Amikor az újraindítás után nem csúcstechnikás grafikus kezelőfelület fogadott, hanem egy ASCII karakterekből összetákolt hibaüzenet, majdnem sírva fakadtam, és megesküdtem, hogy soha többé nem foglalkozom Linuxszal, a hosszú órákig tartó küzdelemmel úgyis csak magamat szívatom meg. Aztán a leírás alapján újra végigcsináltam a telepítési folyamatot, legalább négyszer ugyanaz a hibaüzenet sokkolt, majd egyszer csak - fogalmam sincs, hogy mitől - minden helyreállt, és az ablakok nemcsak mozdíthatók lettek, hanem még hullámzottak is, mint amikor egy szőnyeget ráznak. Nem gyűrt le a kódcunami.

Legyen Ön is dizájnguru!

E telepítési hercehurcából még véletlenül sem szabad arra következtetni, hogy a Linux rendszergazdáknak való. Az Xgl kísérleti rendszer, amelynek a használatát az OpenSuse projekt mögött álló Novell egyelőre nem támogatja. Viszont könnyen elképzelhető, hogy az Xgl hamarosan több rajongót szerez, mint a Mac OS X valaha, Steve Jobs nagyra tartott operációs rendszere ugyanis csupán egy jól összerakott rendszer, amelyet zseniális, de zárt körben fejlesztett kezelőfelülettel szereltek föl.

Áttetsző ablakkeret

Több mint valószínű, hogy a Novell is össze tud rakni egy jó rendszert, és bár a cég elismeri, hogy három dimenziós kezelőfelületének bizonyos részeit mások találták ki, könnyen lekörözheti riválisait. Az Xgl projekt ugyanis nyílt forráskódú, azaz bárki hozzáteheti a tudását, és e nyitottság nagyban elősegíti a forradalmian új 3D kezelőfelületek kialakulását is. Bárkiből lehet Steve Jobs.

Erre a Linux 3d feliratú linkre kattintva letöltheti videofelvételünket a térhatású desktopról. Vigyázat, több mint 10 megabájtos!

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.