Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Magyarország eltűnt a térképről

2004.11.15. 12:33
A Microsoft évenként kiadja az Autoroute-ot, mellyel megtervezhetjük a legrövidebb vagy éppen a leggyorsabb utat nyaralásunkhoz. A program pár éves verziói még tartalmazták egész Európa úthálózatát, a legutóbbi kiadásokba azonban már csak pár nyugat-európai állam fért bele.
A Microsoft Autoroute elnevezésű programja gyors és egyszerű útvonaltervezést ígér, Európán belül. A szoftver 2005-ös verzióját így hirdeti a társaság: "Plan a journey anywhere in Europe". Majd a biztonság kedvéért felsorolják az európai országok szokatlanul rövidke listáját is: Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság.

Kimaradtunk

Első olvasásra is feltűnő, hogy nem szerepel a listán három régi EU-tag: Finnország, Görögország és Írország, Kelet-Európa pedig úgy ahogy van, kimaradt a felsorolásból. Nem csak a felsorolásból, a programból is.

Egy évvel korábban sem volt sokkal jobb a helyzet, már Magyarország szempontjából. A Microsoft Autoroute 2004-ben ugyanakkor még szerepelt a kelet-európai országok közül Csehország, illetve benne volt Finnország déli része is. Ha azonban még pár évet visszaugrunk az időben, és betöltjük az Autoroute 1998-as verzióját, akkor itt találjuk az összes kelet-európai országot, sőt, a programnak egy Bulgáriát és Azerbajdzsánt átszelő útvonal megtervezése sem jelent gondot.

Fehér folt

Mivel a programoknál általában a legújabb verziók fejlettebbek, nagyobb adatbázissal rendelkeznek mint elődeik, furcsa, hogy a szoftver 2004-es változata szerint Magyarországon nincsenek utak (legalábbis nem jelzi azokat), és a Balatont is csak akkor találhatjuk meg, ha megkeressük a viszonylag ritkán lakott barna foltot Révfülöptől délre.

Ahogy azt a Microsoft hazai képviseletétől megtudtuk, a kimaradás oka elsősorban az, hogy a társaságnak Magyarországon és az említett államokban nincs olyan üzletága, mely az Autoroute termékekkel foglalkozna. A helyi képviseletek a kis országokban csak a legfőbb tevékenységekre tudnak összpontosítani, és nincs sem erőforrásuk, sem lehetőségük a többi kiegészítő tevékenységgel foglalkozni.

Remény

Nehezíti még a helyzetet, hogy a Microsoft a digitális térképadatokat egy külső szolgáltatótól vásárolja, amely egyenlőre nem tudta a magyarországi adatokat megadni, mert még nem készült el annak hivatalos verziója. A Microsoft illetékesei szerint a jelenleg rendelkezésre álló adatok három-négy évesek, melyek már elavultnak számítanak.

Arra nem kaptunk választ, hogy a termék legújabb verzióját miért hirdetik a már említett "Plan a journey anywhere in Europe" szlogennel, ha még a huszonöt Európai Uniós államból is csak tizenkettő került fel a listára, nem is beszélve a közösségen kívüli, de ugyanúgy európai államokról. Az illetékesek szerint azonban van jó hír is, hiszen a Microsoft tervei között szerepel, hogy Magyarország újra bekerül a programba, előreláthatólag a 2006-os változatba.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.