Miklós
-7 °C
2 °C

Lehidalók

2001.05.16. 17:44
Az idény első kultuszjátéka egy leegyszerűsített építészeti tervezőprogram, amelyben hidakat építhetünk és tesztelhetünk, egyre nehezebb terepen.
Lehet, hogy nagyon tehetséges építész lennék, de a legközelebbi élményem az építéssel kapcsolatban a födémlocsolás, ezért izgat annyira a BridgeBuilder, amiben egyből hidakat építhetek. Mindezt persze nem a homokozói vagy a legói értelemben, hanem egy lebutított CAD-motorral megtámogatva, vagyis egy olyan programmal, amelynek nagy testvéreit valódi építmények tervezésére használják.

Sikertelen konstrukció
A szabályok részben egyszerűek, részben ismertek. Adott egy folyómeder, amely fölé a megadott támaszkodási pontokból kiindulva hidat kell kreálni, a megadott összegből (egy építőelem például száz dollár). A híd a tesztelés során a fizika törvényeinek megfelelően viselkedik - el kell bírnia saját súlyát és a rajta áthaladó vonatszerelvényt is.

Az empirikus tapasztalat azt mutatja, hogy a hídépítős játék szinte mindenkinek megragadja az érdeklődését, ezért még a vízityúkot is megszégyenítő dinamizmussal terjed, százzal robogva a túlpart felé, ahol olyan halhatatlan játékok várják, mint a tetris, a pacman vagy a snood.

Matuskák párharca

Németországban egy csapásra kultuszjátékká vált a BridgeBuilder. A játékosok saját portált működtetnek, amelyen fórumokon cserélhetik ki tapasztalataikat a hídépítők; ranglistát vezetnek arról, hogy melyik pályán ki építette a legszebb és legolcsóbb hidat. Ami még jobb: aki a játék mind a tizenöt pályáját sikeresen beépítette, újabbakat tölthet le.

A játék sikerét azonban beárnyékolja, hogy szerzői jogi problémák miatt költözni kényszerültek az amerikai szervereken elhelyezett BridgeBuilderrel foglalkozó honlapok. A középiskolák számára ugyanezen a néven, majdnem tökéletesen ugyanezt a játékot forgalmazó Pre-Engineering fellépett az egyéb hídépítő játék ellen. (A Pre-Engineering egyébként a hídépítő mellet, vízlépcső- és tárgytervező programot is fejleszt.)

Mindezeken túl azonban azoknak ajánlom a BridgeBuildert, akiknek egy kis zenre van szükségük, vagyis mindenkinek. Csodálkozni fognak, hogy mennyire szórakoztató lehet egy 122 kilobájtos játék.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!