Edina
-3 °C
9 °C

Megelevenednek az írott történetek

2005.10.31. 16:00
Kapcsolódó cikkek (2)
Művészet és számítástudomány mind szorosabb szálakkal kapcsolódnak egymáshoz. Nemcsak a játékokban, vagy robotokat és computer-arzenálokat felsorakoztató extrém képzőművészeti projektekben, hanem már az irodalomban, irodalmi művek mozgóképpé alakításában is terjed a legújabb mesterségesintelligencia-kutatásokon alapuló csúcstechnológia.
Az Ulster Egyetemen fejlesztett szoftver írott szövegeket varázsol multimédiás szórakozássá.

Posztindusztriális Confucius

#alt#
Paul McKevitt

A projekt számítástudományi szakemberek és művészek közös, a mesterségesintelligencia-módszereknek a történetmesélésre gyakorolt hatásait, pozitív hozadékait elemző kutatásának a része. Mennyiben alakítja át az új multimédiás technológia az írott sztorikat, miként formálja lenyűgöző és hiteles képi világgá a papírra vetett sorokat, klasszikus és jelenkori munkákat? - tesszük fel egyre gyakrabban a kérdést. Az észak-írországi Londonderry székhelyű egyetem professzora, Paul McKevitt és PhD-hallgatója, Minhua Eunice Ma által fejlesztett Confucius szoftvercsomag megadja a választ. Legalábbis egyelőre, mert jelenleg ez a program tűnik a legautentikusabbnak. Létrehozói szerint kimeríthetetlen lehetőségek rejlenek benne: a film, a szórakoztatóipar és az oktatás egyaránt komoly hasznot húzhat belőle. Mindehhez 3D-s virtuálisvalóság-grafikája, animált karakterei, beszéd- és hangeffektusai adják a garanciát. A multimodális interaktív történetmesélés, a virtuális emberek, az autonóm ágensek, a szöveget automatikusan képpé alakító rendszer teszik sokoldalúvá, s vetítik előre a kultúra és az oktatás számos területén történő alkalmazását.

Kreatív társ

"A szoftver megérti a természetes nyelvű, angol inputot, és automatikusan 3D-s multimédia prezentációvá alakítja" - magyarázza McKevitt. "Olyan egyszerű esetekben használható fel, mint a gyerekmesék vizualizálása, de irodalmi műveket különböző nézőpontokból láttató oktatási segédeszköznek is jó. A nyelvtanításban szintén sokat segíthet.."

Ma a filmes és színházi alkalmazásokra hívja fel a figyelmet: a rendszer olvassa a színmű- és forgatókönyv-inputokat, és lehetővé teszi, hogy az alkotók különböző jeleneteket lássanak. A jelenetenkénti beállítások, kameraszögek, közeliek, távolképek is változnak. A háttér úgyszintén. Mielőtt a szereplők színre lépnének, Confucius elénk tárja a választási lehetőségeket, aztán eldönthetjük, melyikre voksolunk. Megkönnyíti a művész dolgát, aktív társ az alkotói folyamatban.

"A szoftver jól demonstrálja, mit és mennyit profitálhatunk a számítástudományi, mesterséges intelligencia és a filmes, színházi, irodalmi, zenei ötletek, elképzelések egyesítéséből" - folytatja Ma. Filmes és színházi technikákat alkalmaz, például a narratív montázshoz szükséges editálást, vágásokat, különböző látószögeket, effektusokat, hangrámondást (voice-over). Széles a paletta; fejlesztői úgy vélik, Confucius eddig kiválóan betöltötte kreatív és kommunikációs funkcióit.

James Joyce nyomdokaiban

A szoftvert világszerte nagyra értékelik, a fejlesztését, működését, lehetőségeit, stb. bemutató írás egy, a természetesnyelv-feldolgozásnak szentelt, Kínában megtartott nemzetközi konferencián például a legjobb tanulmány díjat nyerte el. McKevitt azonban hangsúlyozza, hogy nemcsak tudományos berkekben szeretnének sikereket elérni, hanem művészi körökben is. Például a különböző fesztiválokon, ezzel is bizonyítván a XXI. század egyik legizgalmasabb jelenségének, az úgynevezett tudomány-művészetnek a térhódítását.

A professzor az egyik nagy - ír - elődöt hozza fel példaként: "izgalmas, hogy ez a számítógépes rendszer mennyire kapcsolatba hozható művészeti fesztiválokkal_ James Joyce Ulyssese volt az első multimédiás hypertext-könyv, ő volt az első író, aki azért változtatta meg a nyelv szintaxisát, hogy jobb történetmesélést valósítson meg. Munkánkkal és kutatásainkkal mi is ugyanezt szeretnénk elérni."

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.