Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Az Oblivion kapta a játékok Oscar-díját

2006.10.30. 11:37
Bár a nagydíjat az Elder Scrolls IV: Oblivion nyerte, összességében a sorozatok és az önátmentő karakterek diadalmaskodtak az idei Golden Joystick Awards-on. Ki gondolta volna tíz éve, hogy 2006-ban is tarol Lara Croft, Super Mario vagy a Need for Speed?

Több mint félmillió játékos szavazatai alapján a Bethesda Softworks játéka, az Elder Scrolls IV: Oblivion nyerte a játékoknak kiosztható legrangosabb brit díjat, a Golden Joystickot, amit 1982 óta most huszonnegyedszer adott át pénteken Londonban.

A Tamriel nevű fantáziavilágban játszódó Oblivion elsősorban látványos grafikája miatt kapta az elismerést: a játékos szabadon (úgymond non-lineárisan) bolyonghat a hatalmas virtuális világban, ahol több mint ezer karakterrel léphet interakcióba.


Jelenet az év játékából, az Elder Scrolls IV: Oblivionből
Az Oblivion nemcsak az év játéka, hanem külön-külön az év pc-s és xboxos játéka címet is elnyerte a szavazáson, ami arra is utalhatna, hogy a klasszikus lövöldözős játékoknak leáldozott. Erről azért nincs szó: a Golden Joystick másik nagydíjasa az a taktikai kommandós rendvágásra épülő Ghost Recon: Advanced Warfighter lett, amelyet megjelenésekor az Index is értékelt, ha nem is nagyra.

A hordozható játékok kategóriáját a Rockstar Games Grand Theft Auto: Liberty City Stories című, PSP-re kiadott verziója nyerte, ami azt jelenti, hogy a GTA egymás után az ötödik évben kapott valamilyen díjat a Golden Joysticken - tavaly például a GTA San Andreas nyerte azt a nagydíjat, amit most az Oblivion.

Önátmentő karakterek


Kedvenc karakterünk
Idén két kategóriában, a családi játékok és a lányok kedvence- versenyben is aratott a Nintendogs, a Nintendo DS-re írt háziállat-szimulátora - a tamagocsi-parafrázisból a tavalyi bemutató utáni héten Japánban 168 ezer, Észak- Amerikában negyedmillió, Európában 160 ezer darabot adtak el.

A játékszériák sikerét mutatja, hogy az 1994-ben megjelent, tehát immár 12 éves Need for Speed idén is kapott Golden Joystickot, igaz a tavaly kiadott Most Wanted-nak idén csak a legjobb soundtrack-díj jutott.

A másik nagy önátmentő a tízéves Tomb Raider Lara Croftja, akit idén a játékosok legkedvesebb karakterüknek választotta. (Az ennek megfelelő Gaming Hero-kategóriát tavaly a GTA főhőse, CJ nyerte). A harmadik nagy önátmentő még Laránál is jóval idősebb: a Nintendo kabalafigurája, Mario immár huszonöt éves, 1981-ben mutatkozott be a klasszikus Donkey Kongban, és most a New Super Mario Brothers-zel segítette kategóriagyőzelemhez az anyacéget.

Kategória Győztes játék
Az év legjobb játéka Elder Scrolls IV: Oblivion
Az év játéka Ghost Recon: Advanced Warfighter
Családi játék Nintendogs
A csajok játéka Nintendogs
Egész éjszakás játék Pro Evolution Soccer 5
Playstation 2 Resident Evil 4
Nintendo New Super Mario Brothers
Xbox Elder Scrolls IV: Oblivion
Pc Elder Scrolls IV: Oblivion
Konzol GTA: Liberty City Stories
Online Age of Empires III
Soundtrack Need for Speed: Most Wanted
Innovációs díj Xbox Live Marketplace
2007 reménysége Sony PlayStation 3
Kedvenc karakter Lara Croft
Az év kiadója Electronic Arts
Az év eladója Game

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.