Vilma
-8 °C
3 °C

'Ecsettel' festés a számítógépen

2001.09.04. 16:39
Végzős amerikai egyetemisták olyan elektronikus festővásznat, ecsetet és palettát alkottak, mely minden korábbi megoldástól eltérően hűen közvetíti a festés élményét. A felhasználó jószerével érzi, ahogy az ecsete megérinti a vásznat.
A North Carolina egyetem két végzős hallgatója olyan festőprogramot fejlesztett ki, amely valósághűen szimulálja a számítógépen a vászonra festést ecsettel. A korábbi programok a lehető legtökéletesebb végeredményre koncentráltak, mi viszont a dAb-bal (dab = maszatolás) a festés művészetének titkait próbáltuk kifürkészni - nyilatkozta az alkotók egyike, William Baxter a pte beszámolója szerint.

Érezhető az ecset formaváltozása

Baxter és kollégája, Vincent Scheib a hagyományos festő eszközeit akarta a számítógépes művészek kezébe adni. Ennek érdekében kifejlesztették egy ecset 3 dimenziós képét, az egeret pedig egy érintést közvetíteni képes eszközre (haptic feedback) cserélték le.

Ennek segítségével a rászorítás ereje, az ecsetvonás és az ecset sörtéinek alakváltozása is pontosan kiszámíthatóvá válik. A felhasználó jószerével érzi, ahogy az ecsete megérinti a vásznat.

Vízfesték még nincs

A dAb az akril és olajfestékek alkalmazását támogatja. A programot egy virtuális színpaletta egészíti ki, melyen a felhasználó kikeverheti a saját színeit. A színeket a képre több rétegben viheti fel.

A szoftver jelenleg még az egyetemi projekt fázisban van, a piacérett kereskedelmi változat kifejlesztését egyelőre nem tervezik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.