Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Megkerülhető jelszavas védelem az Excelben

2001.12.19. 12:41
A Microsoft Office csomaghoz tartozó Excel táblázatkezelő komoly biztonsági hibájáról számolt be a der Standard. A jelszóval védett rejtett mezőket illetéktelenek is megismerhetik, ha a teljes táblázatot kijelölik és átmásolják egy másik üres dokumentumba.
Az Excelben létezik az a lehetőség, hogy egy táblázat bizonyos részleteit elrejtsék. Ez például jól jöhet egy bemutatónál, amikor a táblázatból a bizalmas adatokat különben ki lehetne olvasni. Megvan arra is a lehetőség, hogy az anyag jogos tulajdonosa a táblázat egyes területeit elrejtse, majd a dokumentumot jelszóval védje le.

Kopipészt ellen nincs védelem

A táblázatkezelővel elrejtett területek azonban mégsem védettek. Beszámolók szerint gyorsabban meg lehet jeleníteni a titkosított területet, mint ameddig az elrejtése és jelszóval levédése tart.

A titkosítás megkerüléséhez nem kell számítógépes zseninek lenni. Elég a táblázat teljes tartalmát a "Mindent kijelöl" és "Másolás" parancsokkal megragadni, és egy új fájlba átvinni. Ott a "Beillesztés" és a "Felfedés" parancsokkal a védett cellák is láthatóvá tehetők.

A Microsoft szerint másra szánták

A Microsoft szerint viszont egyáltalán nincs szó biztonsági résről. Ezt a funkciót soha nem szánták biztonságos titkosítási módszernek, a felhasználók részéről félreértésről van szó. Az Excel helpjében a hozzáférés korlátozásáról az "Egyedi munkalap megtekintésének és szerkesztésének korlátozása" címszó alatt olvashatunk.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.