Miklós
-7 °C
2 °C

Geráék senkinek nem kellettek

2005.11.27. 12:10
Csaknem kétszáz fociőrült és több tucatnyi világsztár zsúfolódott össze szombaton az egyik budapesti bevásárlóközpontban. A világsztároknak volt a könnyebb dolguk: ők csak élték a maguk virtuális életét, futottak, lőttek, szereltek, végezték a mintegy tucatnyi lehetséges feladatukat. Ronaldinho irányított, Robinho gólokat lőtt, Henry sprintelt. A 10 és 35 év közötti edzőik eközben komoly célokat küzdöttek: a FIFA Interaktív Világkupa regionális elődöntőjében csaptak össze, hogy az első három helyezett elutazhasson a németországi regionális döntőbe.
Gondolom, hozzám hasonlóan férfiemberek tízezrei érezték már - különösen, ha már hosszú évek, évtizedek óta az a szórakozásuk, hogy hétvégenként egy nagy füves gyep mellett ácsorognak szotyival és sörrel a kezükben, bosszankodva azon, amit 11 ember másfél órán keresztül produkál -, hogy ők sokkal jobban tudnák csinálni. Bármit. Védeni, gólt lőni, cselezni, indítani - vagy egyszerűen csak a csapatot összeállítani.

Edzők 10-től 35 éves korig

Nem csoda, hogy a tízmillió szövetség kapitány országában a fociszoftverek nagy népszerűségnek örvendenek: az Electronic Arts, amely jó tíz év adja ki FIFA XX elnevezésű focijátékát - ahol az XX természetesen az évszámnak felel meg - arra számít, hogy idén Magyarországon 30 százalékkal növeli a PC-kre, 70 százalékkal a konzolos játékgépekre (főként a Playstation 2-re) írt játékok mennyiségét. Ami viszont már-már csodaszámba megy: amíg a futball alapvetően az önsanyargatásra hajlamos emberek szórakozása, tudjuk ezt a Fociláz óta, addig a virtuális foci inkább szórakoztatja, mintsem bosszantja az embert.


Klikk a képre!

Persze a magyar bajnokság olyan színvonalú, amilyen, így - aligha meglepő módon - nem szerepel a játékban, sőt, ha nem csal az emlékezetünk, öt-hat éve már a Rest of World-ben, a "maradékban" sincsenek magyar klubok (a játék mániákus rajongói ugyanakkor az előző játékokhoz, a FIFA 2005-tel bezárólag, már elkészítették a magyar bajnokságot is tartalmazó patch-et). Erre az évre azonban így is tovább nőtt a virtuális foci rajongóinak tábora, legalábbis erre utal, hogy a FIFA Interaktív Világkupa hétvégi, magyarországi döntőjében a tavalyinál többen, 184-en vettek, vesznek részt a 30 gépen folyó versenyben. A legfiatalabb "edző" 10 éves, a legidősebbek, hárman, kettővel vannak túl a krisztusi koron, de 35 évükkel még ők is fiatalabbak Illés Bélánál.

Egy hölgy mind felett

A 184 önjelölt edzőből 3 hölgy is akadt, közülük egy, Őszi Veronika be is jutott a 128-as mezőnybe, ám nem ez a legjobb eredménye: tavaly még a legjobb 16 között is találkozhattunk vele. Idén nem sikerült megismételni a bravúrt: nemcsak Luxemburgo, ő sem tudott csodát csinálni a Real Madriddal. Előbb a brazil válogatottól kaptak ki 3-0-ra, majd a tavaly döntőbe jutott Petróczi Donát argentin válogatottja győzte a királyi gárdát 3-1-re, így nem jutott tovább a csoportból.

Sebaj, majd jövőre - mondta később, bár elárulta, hogy idén nem is akart indulni, már csak a helyszínen beszélték rá, hogy mégis. Nem női megérzésből, egyszerűen nem fekszik neki a játék annyira, mint amennyire a FIFA 2005 feküdt. "Újra kellett tanulni néhány dolgot, túl gyorsak a védők, megváltozott a mozgás", indokolta, miért nem. Pedig baráti társaságával Xboxon játssza a FIFA 2006-ot, a konzollal tehát nem is itt kellett megismerkednie, nem úgy, mint több játékosnak.

Hagyta feljönni a magyarokat

A meccseket ugyanis - az egyik szponzor jóvoltából - Xboxon kell játszani, miközben Magyarországon főként PC-s és Playtastion-os játékokat használnak. Igaz, a PC-khez kapható Logitech gamepadok "sok mindenben" hasonlítanak az Xbox vezérlőjéhez - ezt már Petróczi Donát árulja el, aki számítógépen napi 2-2,5 órát játszik, hetente általában öt napon. Tavaly úgy lett második, hogy a döntőben már 3-1-re vezetett, de "a bolgárokkal voltam, az ellenfelem a magyarokkal, és mivel itt volt Matthäus is, hagytam az ellenfelemet, hogy felhozza a magyarokat". Hogy nem szabad kiengedni, jelzi: végül elbukott.

Akkor azonban már nem volt tétje a dolognak: mivel hárman jutottak ki a regionális döntőbe, az itthoni döntőben csak presztízscsata zajlott. Meg is látszott, hiszen korábban egyetlen játékos sem választotta sem a bolgár, sem a magyar válogatottat. Idén viszont végig élesben megy a küzdelem, a végére ugyanis egy négyes csoportot alakítanak ki, ahonnan hárman jutnak tovább.

Matthäus nem akart égni

Így aztán ebben az évben Geráék nem kellettek senkinek, mindenki a sztárcsapatokat választotta. A legtöbben a Real Madriddal, a Barcelonával, a Manchesterrel, az AC Milannal, valamint - számmomra kissé meglepő módon - a Lyonnal játszottak, a válogatottak közül a franciák és a brazilok voltak a legnépszerűbbek a négyperces félidőkkel vívott meccseken. A csapatválasztást a gép által megadott felállás is befolyásolta, azt ugyanis nem lehetett változtatni meccs közben.


Tekintse meg képeinket!

Nem lenne azonban teljesen igaz, ha azt mondanánk, virtuális magyar játékosok nem kergették a virtuális labdát. Pontosabban az ígéretek szerint vasárnap fogják kergetni, amikor az Újpest és a Fradi focistái lesznek a rendezvény sztárvendégei, akik egymás ellen az UTE és az FTC csapatait fogják majd irányítani.

Sztárvendégből szombaton sem volt hiány, ám Lothar Matthäus a legnagyobb sajnálatunkra nem vállalta, hogy gombok nyomogatásával próbálja meg győzelemre vezetni a válogatottat (amely a szoftver készítőitől számunkra meglepően jó minősítést kapott). Állítólag nem akarta magát leégetni, bár a rendes válogatottal elért eredmény után azért nagy égésre nem számítottunk. Viszont elárulta, hogy a magyarok közül Gera a legjobb focista, akivel együtt dolgozott eddig, míg játékospályafutása alatt Maradona volt a legnagyobb ellenfele, és azt is, hogy az ő mozgását is felhasználták a játék készítői a programozás során.

Izgalmasabb az igazinál

A nyilatkozat után Lothar nekivetkőzött, ám hiába reménykedtünk, hogy mégis megnyomja a zöld-piros-kék-sárga gombokat, végül csak aláírásokat osztogatott, miután németes precizitással glédába állította az autogramra várókat. Közben a hátunk mögött Hrutka János arról beszélt, hogy "János bá' és Ignác bácsi két nagy kombinátor", valószínűleg a Fradi-sztorit taglalták.

Minket azonban jobban érdekelt az igazi foci, még ha virtuális is. Így visszatértünk a 2-es konzolhoz, ahol Veronika az utolsó meccsén 1-1-es döntetlent játszott egy kissráccal (egyébként Real-Anglia meccs volt), igazán barátságosnak tűnt a döntetlen. A mai közép- és elődöntőkben, majd a döntőben valószínűleg több izgalom lesz. És annál is, amit zöld gyep mellett egyébként megszoktunk mostanában Magyarországon.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.