Ágnes
-11 °C
-4 °C

Terjednek a pornófilterek

2001.03.21. 12:00
A webtartalmat szűrő filterekről folyamatosan hallhatunk, olvashatunk érveket pro és kontra. Az USA kongresszusa elrendelte a blokkoló szoftverek kötelező alkalmazását az állami iskolákban és könyvtárakban, Magyarországon pedig a sulinetes nebulók hozzáférése tiltott bizonyos alt hírcsoportokhoz, az OM rendelkezése alapján.
A filterek általában a netről letölthető szabad szoftverek, legismertebbek a Super Scout for Business (ez a munkáltatói ellenőrzést biztosítja az irodapatkányok felett), a CyberPatrol for Education, a CyberPatrol for Home,a CYBERsitter, a NETNanny, a BESS, a SurfWatch,a SmartFilter, az X-Stop,az I-Gear, a CyberSnoop és a SafeSurf.

A cenzorprogramok egy része kulcsszófilterként működik, illetve rendelkezik egy beépített site-listával, amely a jól ismerten sikamlós témájú URL-eket, - mint például a www.playboy.com - tiltja le. Ilyen program a CyberSitter, amely '99-es verziója előtt csak szavakat szűrt, rengeteg bakit eredményezve, mint például a katolikus egyház egyik oldalán: "a katolikus egyház ellenzi a homoszexuális házasságot" mondat a következőképpen jelent meg az "intelligens" szűrés után: "a katolikus egyház ellenzi a házasságot".

A kétértelmű szavaknál is előfordulnak hibás szűrések, ez vezetett oda, hogy az említett program letiltotta többek között a Nők Nemzetközi Szervezetét, a Nemzetközi Meleg és Leszbikus Emberi Jogi Bizottságot, egy Etikai Szemlét, a Virginiai Infotech és Kommunikációs Egyetem weboldalát. A NetNanny például a prostitucióról szóló jogi szabályozást és egy Ádám és Éva-történetet tartalmazó oldalt lőtt ki. Az egyik legviccesebb mellétrafálás az X-Stop részéről történt, amely teljes egészében letiltotta a www.vatican.va site-ot.

A CyberPatrol ún. CyberNot kategóriákat dolgozott ki, csoportosítva a blokkolandó oldalakat. Az első kategória az "erőszak", ami alatt ember vagy állat ellen irányuló extrém kegyetlenkedést, sérülést, fájdalmat okozó fiziai és lelki inzultust kell érteni. A második a "profánság", ide tartoznak az obszcén kifejezések, képek, hangok. A következőek pedig: a "részleges vagy teljes meztelenség", a "szexuális aktusok", a "durva leírások" (kegyetlenül vulgáris képek, szövegek), az "intolerancia" , "sátánkultusz", "drogok", "extremista militánsok, kombattánsok", "illegális jogi tevékenységek (illegális üzletkötési sémák, zsebszerződések, copyright sérelmek, hacking, szoftverkalózkodás) , fogadások, szerencsejátékok", "alkohol- és dohánytermékek", illetve a "szexuális felvilágosítás". Ez utóbbi kategória nyilván a kisgyerekekre vonatkozik, a szülők azonban eldönthetik, hogy az e tárgyhoz tartozó site-okat blokkolják vagy engedélyezik. A filtereknél lehetőség van az alapbeállításokat annyiban variálni, hogy bizonyos oldalak megtekintését a generális tiltás ellenére biztosíthatja a felhasználó, vagy a felhasználó kérésére a rendszeroperátor.

A legtöbb filterellenző szervezet a cenzúra megjelenését , illetve a szólásszabadság alkotmányos jogának sérelmét látja a blokkoló szoftverek elterjedésében. Az egyik leghíresebb és legharcosabb szervezet a Peacefire, amely 1996 augusztusában jött létre és olyan emberek csoportjaként definiálja önmagát, amely a fiatalok szólásszabadságáért harcol, és egyik legaktuálisabb akciója egy pornófilter-semlegesítő program elterjesztése volt, válaszképpen az USA Kongresszusának fentebb említett rendelkezésére.

A problémát azonban mégsem a cenzúra veszélyében és a szólásszabadság megsértésének lehetőségében látom. Nem tartom kétségbeejtőnek azt, hogy a munkahelyeken a vezetők esetleg úgy döntenek, hogy a munkaidőben való pornótallózást nem szponzorálják, vagy a szülők óvják gyermekeiket a CyberNot témáktól. A valós probléma inkább az, hogy a filterek igencsak nagy hibaszázalékkal működnek, ezáltal nagyarányú anyagi kárt okozva kereskedelmi célú, egyébként pedig ártatlan témájú site-okat működtető cégeknek. A CyberPatrol esetén kimutatták, hogy 1000 ".com" domain közül 170-et ok nélkül szűrt ki - gondoljunk bele, ez 14 millió .com domainból 230 ezer nonszensz blokkolást jelent.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.