Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Linuxos offenzíva a Microsoft ellen

2000.08.14. 18:26
A legnagyobb Linux-programozók egyesítik erőiket a legnagyobb számítógépgyártókkal, hogy közösen olyan szoftvereket fejlesszenek ki, amelyek közvetlenül versenyezhetnének a Microsoft népszerű alkalmazásaival (Office és társai).
gnome1 A Linuxos szoftverfejlesztők legjava a kedden kezdődő LinuxWorld konferencián jelenti be a Gnome Foundation megalapítását, melynek célja az egyszerű felhasználók számára is kezelhető ingyenes alkalmazások és egy egységes kezelőfelület kialakítása. A kezdeményezést teljes vállszélességgel támogatja az IBM, a Compaq, a Hewlett-Packard és a Sun Microsystems, hogy csak a nagyobb gyártókat említsük.

A Gnome Foundation nem titkolt célja a Microsoft Office irodai alkalmazáscsomag megtorpedózása egy olyan ingyenes alternatívával, amely kezelését a csak hétvégénként passziánszozó hobbijúzer is könnyedén elsajátíthatja.

A Linux korlátai

A Linux szép eredményeket ért el a szerverpiacon, ahol például a webszerverek között igen előkelő helyet foglal el. Míg a szerverek 24 százaléka már behódolt a szabad forráskódú operációs rendszernek, az otthoni és az irodai számítógépek 88 százaléka továbbra is Windowst, 5 százalékuk pedig Macintosht futtat.

Üzleti és otthoni felhasználók körében csak elvétve lehet Linuxszal találkozni, mivel a Windows és az Apple jól bevált, ismerős, vonzó külsejű szoftvereit vagy nem lehet linuxos megfelelővel helyettesíteni vagy lehet, de a mezei júzer kifutna a világból, ha máshol jelennének meg az ikonok, mint ahogy azt megszokta.

A Gnome egyesíti a linuxos fejlesztőket?

A Gnome szabványok gyűjteményét egy nemzetközi programozókból álló csoport készítette el Miguel de Icaza vezetésével. A Gnome szoftver fokozatosan terjed linuxos/unixos körökben, és jó esélye van a fejlesztői környezetetként összefogni a programozó közösséget. Hamarosan a Sun is bejelenti, hogy a Gnome-ot kezelőfelületként fogja alkalmazni Solaris operációs rendszerében, ezzel is növelve az alá készülő alkalmazások piacát.

A linuxos fejlesztők szerint már az év végére elkészülhet egy sor olyan program, ami újabb tömegeket csábíthat át a microsoftos táborból. Az Eazel Corporation például azon dolgozik, hogy saját Nautilus nevű szoftverével egyszerűsítse a Gnome kezelőfelületét.

A nagy számítógépgyártók a LinuxWorld konferencián jelentik be sorra a Linux megerősített támogatását. A Hewlett-Packard beveszi "stratégiai operációs rendszerei" közé harmadiknak a Linuxot a Windows és a HP-UX mellé, az IBM ezentúl Gnome-mal felszerelt Linuxot is kínál hordozható Thinkpad gépeihez, csakúgy, mint a Compaq, amely iPaq kéziszámítógépeit szereli fel hasonló konfigurációval.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.