Ambrus
-7 °C
3 °C

Táblázatkezelőt készített a Google

2006.06.06. 14:30
Elkészült a Google webes táblázatkezelője, amelyben egyszerre több felhasználó tölthet fel adatokat, és eközben még csetelhetnek is egymással.

Kedden újabb szoftverhelyettesítő megoldással bővül a Google webes portfoliója: elkészült a Spreadsheets nevű táblázatkezelő kísérleti változata, amely a Microsoft Office irodai programcsomagban megtalálható Excel igen szélsőségesen leegyszerűsített utánzata. A most bemutatkozó táblázatkezelőn kívül a Google egy - szintén szerény képességű - webes szövegszerkesztővel is rendelkezik: a Writely technológiáját márciusban vásárolta meg a keresőcég. A Writely tárhelyére Microsoft Word és OpenOffice dokumentumokat lehet föltölteni, és dokumentumokat a meghívott felhasználók közösen szerkeszthetik.

Harc a nem fizetőkért

Eddig is lehetett sejteni, hogy a Google előáll egy táblázatkezelővel, de sokan azt feltételezték, hogy egy másik céget, például iRows vagy a NumSum technológiáját és fejlesztőcsapatát vásárolja majd fel. A Google mindenesetre a táblázatkezelő bemutatásával egy picit közelebb került ahhoz, hogy az irodai programok piacán is versenyezhessen a domináns Microsofttal. Feltéve, hogy ez a célja.

Az ingyenes webes megoldások nagyobb eséllyel szorítják ki a piacról a szintén ingyenes OpenOffice szoftvercsomagot, mint a jóval fejlettebb Microsoft Office különféle változatait, arról nem is beszélve, hogy a komoly szervertermékekkel támogatott nagyvállalati rendszereknek a nyomába sem érnek az ingyenes szoftverek. Valószínűleg a Google is inkább abban lát üzleti lehetőséget, hogy a dokumetumok mellett célzott hirdetéseket tud megjeleníteni. A táblázatkezelő például alkalmas lehet árlisták összehasonlítására, és ezek mellett a Google meg tudja jeleníteni a hirdetőinek az ajánlatait.

A Google Spreadsheets tárhelyére .xls formátumú Excel táblázatokat és .csv formátumú adatfájlokat lehet feltölteni. A rendszer minden egyes változtatás után automatikusan ment, és olyan egyszerű feladatokra képes, mint a cellák tartalmának az áthelyezése, oszlopok és sorok törlése. Használatához Google Accounts elérés szükséges.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!