Natália
-3 °C
7 °C

Behálózott csataterek

2006.01.16. 00:50
Hadászati agytrösztök a holnap háborúit hálózatba rendezett erők küzdelmeként képzelik el: szárazföldi, légi és vízi egységek egyetlen összekapcsolt entitásként működnek, a tengerészgyalogos ugyanazt látja, mint a még pilóta irányította bombázó legénysége, vagy a repülőgép-anyahajón szolgálatát teljesítő matróz.

A holnap csatamezején

Vezeték nélküli hálózat, a címzésért, az adatcsomagok elküldéséért felelős internetprotokoll (IP) és szoftverrádió (software-defined radio) a rendszer technológiai kulcselemei. (Utóbbiban a tényleges rádiófrekvenciás részegységek száma minimális; digitális, szoftver útján történik a jelfeldolgozás. A szoftveres távvezérlés lehetővé teszi, hogy újrakonfigurálható, antennarendszere pedig programozható legyen.)

A jövő csataterének szereplői - tankok, repülőgépek, hajók, katonák - óriási hálózat csomópontjai lesznek, valósidőben, egymástól (látszatra) függetlenül észlelik ugyanazokat a jelenségeket. A parancsnokok hang, adatok és videó kommunikációjára használják a világméretű (légi, vízi szárazföldi állomásokat összekapcsoló) rendszert. Ehhez azonban mindig a legfrissebb, legpontosabb információnak kell a birtokában lenniük. Ugyan már ma is sok katonai szisztéma szerveződik hálózatokba, ám a legfőbb probléma, hogy ezek csak fix helyzetben működnek. Következő lépésként az eddigi legkritikusabb pontra, a mozgó egységekre szintén kiterjesztik a hálózatiságot. A harcosoknak - tartózkodjanak laktanyában, lövészárokban, száguldó járművön - bármikor kapcsolódniuk kell a rendszerhez, elérhetőnek kell lenniük.

Mozgásban

Az amerikai katonaság következőgenerációs csatatéri hálózatának alapját valószínűleg a General Dynamics és a Lockhead Martin 2005 nyarán bemutatott technológiája, a kommunikációs infrastruktúrából és network-komponensekből álló, támadó és több (koalíciós) hadsereg által közösen végrehajtott műveletekre optimalizált szélessávú, vezeték nélküli WIN-T (Warfighter Information Network-Tactical) taktikai telekommunikációs rendszer képezi. Lényege, hogy a katonák hozzáférjenek a nélkülözhetetlen információhoz, észrevétlenül kapcsolódjanak a világméretű információs gridhez, részt vegyenek hálózati műveletekben, biztonságos kapcsolat jöjjön létre a szolgáltatást nyújtó szerverplatform és jelenléti pontok között. A hírszerzési, felderítési, megfigyelési, fegyver- és egyéb rendszereket, például a Future Combat Systems-t (FCS) egyaránt magában foglalja.

A WIN-T egyike annak a négy technológiának, melyekkel a Pentagon a jelenkori hadakat kisebb, mozgékonyabb és ütőképesebb seregekké szeretné alakítani. Az Egyesített Taktikai Rádió-rendszerrel (Joint Tactical Radio System, JTRS) együtt mobil csatatéri hálózatokként működnének. Permanens kapcsolatban állnának a földi Globális Információs Griddel (GIG-BE) és egy műholdas kommunikációs hálózattal (TSAT). Különböző technológiákat kombinálnának egybe: harmadikgenerációs mobiltelefonokat, vezeték nélküli hálózatot, fejlesztési stádiumban lévő szatelliteket, IPv6-ot, VoIP-t. (A GIG-BE hatékony működéséhez viszont számos alkalmazásnak netközpontúvá kellene fejlődnie.)

A tesztre 2008-ban kerül sor, míg a csatasorba állítás 2009-re valószínűsíthető.

Elemek rendszere

A BAE Systems AJCN [Adaptive Joint C Node, Alkalmazkodó Egyesített C Csomópont, amelyben a C a C4ISR - Command, Control, Communication and Computer, Intelligence and Reconnaissance (parancs, irányítás, kommunikáció és számítógép, hírszerzés és felderítés) - rövidítése] programja valósidejű hálózatközpontú kommunikációt garantál. Több feladat egyidejű végrehajtására alkalmas, újrakonfigurálható, skálázható platform.

A hálózatokra specializálódott texasi Raytheon McKinney-i kutatóközpontjában a WIN-T-n és az AJCN-en egyaránt túlmutató, a közös döntéshozásra és kivitelezésre vonatkozó koncepciót (Joint Common Decision and Execution Capability, CDEC) dolgoztak ki. Abból a tényből indultak ki, hogy a jövő hadműveleteiben egyre kevesebb ember vesz részt, mind több harci gép (főként repülő) működik vezető/pilóta nélkül. Egyrészt összeköttetésben kell állniuk egymással, másrészt ugyanahhoz a rendszerhez kell tartozniuk. Távirányítottan, elosztva "elemek rendszereként" (system of elements). Az összes "elem" rendelkezik IP-címmel: katonák, fegyverek, járművek, stb. Míg, ha a mai "rendszerek rendszeré"-nek (system of systems) egyik összetevője meghibásodik, megbízhatatlanná válik az egész. Ha "elemekből" állna, az elromlott egységet azonnal helyettesítené egy másik.

Az ambiciózus tervek sikeres kivitelezéséhez komoly hardver- és middleware-fejlesztésekre, újabb globális helymeghatározó rendszerekre, jól működő szoftverrádiókra (is) szükség lesz.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.