Vilma
-7 °C
4 °C

Önmagát javítja az IBM szoftvere

2002.07.26. 09:43
Hétfő óta a nagyközönség számára is elérhető az IBM DB2-es adatbáziskezelőjének új tesztverziója. A szoftver talán legfontosabb jellemzője az "öngyógyító" képesség, ugyanis bizonyos határok között képes felügyelni és beállítani saját magát.
Az IBM hétfőn a nagyközönség számára is hozzáférhetővé tette DB2 nevű adatbáziskezelő szoftvere legújabb, 8-as verziójának tesztváltozatát. Carl Olofson, az IDC elemzője szerint az új adatbázis felveheti a versenyt az Oracle nemrégiben kiadott 9i jelű adatbázisának második verziójával. A 12,7 milliárd dolláros adatbázis-piacot jelenleg az Oracle vezeti 42,5 százalékkal, az IBM 31,1 százalékkal a második, a Microsoftnak 8,5 százaléka van.

Önbeállító rendszer

Pár hónapja az IBM pár ügyfele már kipróbálhatta az új DB2 egy tesztverzióját. Ugyanez a verzió érhető el hétfőtől a nagyközönség számára. A végső változat még ez évben vagy jövő év elején elkészül, nyilatkozta a News.com-nak Janet Perna, az IBM adatbázis-fejlesztőinek vezetője. A DB2 új jellemzői közül talán a legfontosabb az "öngyógyító" képesség. Ez része a cég új irányvonalának, mely az önfelügyelő, önbeállító számítógépes rendszerek létrehozására irányul.

A DB2 Health Center-nek elnevezett segédprogramja folyamatosan szemmel tartja az adatbázisok állapotát, és ha potenciális hibát vél felfedezni - ilyen lehet például, ha az adatbázis tárolókapacitása nagyon lecsökken -, értesíti a rendszergazdákat emailben vagy csipogón. A program egyúttal tippeket is ad a problémák megoldására. Szintén új kiegészítő a Configuration Advisor, mely időt takaríthat meg a rendszergazdáknak az adatbázisok automatikus konfigurálásával, például beállítja a processzorok sebességét, a lefoglalt memóriát és a felhasználók maximális számát.

Az eLiza-projekt

Az IBM tavaly jelentette be, hogy önfelügyelő hálózatok fejlesztésébe kezd. A cég egy open-source fejlesztés keretében azon munkálkodik, hogy olyan szervereket készítsen, és ezeken keresztül olyan hálózatokat hozzon létre, amelyek emberi felügyelet nélkül is képesek az önfejlesztésre és az önvédelemre. A projectet eLizának nevezték el, ez az Electronic Lizard (elektronikus gyík) rövidítése.

Akkoriban az elemzők arról beszéltek, hogy a végső változatra talán még egy évtizedet is várni kell, de egyes részrendszerek két-három éven belül már hozzáférhetőek lesznek. Úgy tűnik azonban, hogy most, a DB2 v8 megjelenésével erre már sor is került.

Ami hiányzik

A DB2-ből azonban hiányzik a korábban nagy felhajtással beharangozott, és az év elején bemutatott Xperanto adatelérési technológia. A belső fejlesztésű IBM-projekt célja azt lehetővé tenni, hogy a többféle típusú betáplált adatot (XML-dokumentumok, adatbáziskezelők, stb.) a szoftver egy típusú adatbázisként jelenítse meg. Perna közölte, hogy az Xperanto még fejlesztés alatt áll, ezért csak később kerül bevezetésre.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.