Emőke
8 °C
19 °C

Amerikában legálisak az erőszakos videojátékok

2003.06.05. 13:04
Egy amerikai szövetségi bíróság az amerikai játékszoftver-gyártók szövetségének adott igazat, és alkotmányellenesnek minősítette az erőszakos játékok árusítását korhatárhoz kötő törvényt, mely Missouri államban volt érvényben 2000 októbere óta.
Egy amerikai szövetségi bíróság az amerikai játékszoftver-gyártók szövetségének adott igazat, és alkotmányellenesnek minősítette az erőszakos játékok árusítását korhatárhoz kötő törvényt, mely Missouri államban volt érvényben 2000 októbere óta, írja a Register.

Csak apu vehet

A törvény csak szülői beleegyezéssel engedélyezte az erőszakos jeleneteket tartalmazó videojátékok eladását kiskorú gyermekek részére. A bíróság alkotmányellenesnek minősítette a Missouri St Louis megyéjében érvényes törvényt, mivel az Egyesült Államokban a videojátékokra is vonatkozik az alkotmány szólásszabadságot biztosító első kiegészítése.

A döntés nagyban javítja az amerikai játékszoftver-gyártók szövetségének (IDSA) esélyeit Washingtonban, ahol egy hasonló rendelet eltörléséért kampányolnak. Washington kormányzója nemrég írta alá azt a rendeletet, mely tiltja a rendőrök elleni erőszakot ábrázoló videojátékok kiskorúaknak történő árusítását. Tavaly egy szövetségi bíróság már hatályon kívül helyezett egy hasonló törvényt Indianapolisban.

Az EU-ban tilos

Mint már korábban írtuk, az Európai Unióban áprilistól minden játékprogram dobozán fel kell tüntetni a korhatár-besorolását. Az alsó korhatár a három év lesz, ez a szex- és erőszakmentes játékokra vonatkozik majd. A többi programot további négy kategóriába sorolják: hét, tizenkét, tizenhat és tizennyolc éven felülieknek.

Azok a programok, melyek annyira erőszakosak, hogy nem lehet őket besorolni, akár betiltásra is kerülhetnek. A betiltott játékok forgalmazása pénzbüntetést vonhat maga után (ennek felső határát nincs megállapítva), sőt börtönbüntetéssel is végződhet.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.