Emőke
8 °C
19 °C

Ölje meg Ön is Kennedyt!

2004.11.22. 21:39
Hogyan is lehetne méltóságteljesebben megemlékezni a legendás John F. Kennedy halálának 41. évfordulójáról, mint egy lövöldözős játékkal, amelynek célja az amerikai exelnök virtuális likvidálása? Egy skót cég november 22-én, a gyilkosság évfordulóján dobta piacra JFK Reloaded című elnöklevadászós játékát. Mi kipróbáltuk; Kennedy túlélte.
Dallas, Texas. 1963. november 22., délután fél egy. Szép az idő, süt a nap. Egyszemélyes kommandónk távcsöves puskával a kezében gubbaszt a texasi Tankönyvraktár hatodik emeletén, és várja, hogy az elnöki limuzin, egy 1961-es Lincoln Continental, beforduljon a Main Street és a Houston Street sarkán. A limuzin pedig befordul. JFK a jobb hátsó ülésen, mellette a First Lady, előttük a texasi kormányzó, John B. Connally és felesége, Nellie. Célba vesszük az elnöknek látszó poligonegyüttest, és meghúzzuk a ravaszt.

Gyilkosság tiszteletből

#alt#Így kezdődik a JFK Reloaded (kb. JFK újratöltve), a skót Traffic Games Kennedy halálának 41. évfordulójára kihozott, ünnepélyes merényletszimulációja. A játék kritikusai szerint gusztustalan és borzalmas, fejlesztője, a State of Emergencyvel már hírnevet szerzett Kirk Ewing szerint viszont egyenesen a volt elnök iránti tiszteletből jött létre. Célja, hogy bebizonyítsa: nem igazak az évtizedek óta terjengő konspirációs elméletek, és Kennedyvel valóban egy magányos gyilkos, Lee Harvey Oswald végzett.

A felettébb morbid, bár játékosnak játékos bizonyítási kísérletben 10 dollárért bárki részt vehet - ennyibe kerül a teljes verzió letöltése, és ennyiért az online bűnrekonstrukciós versenyben is részt vehetünk, nem beszélve a siker esetére beígért 100 000 dolláros nyereményről. Bár a játék meglehetősen valósághűre sikeredett (undorító részleteket a "Show Blood" opció bekapcsolásával csalogathatunk elő), a JFK Reloaded valóban tartja magát a bevezetőben vállalt misszióhoz: az értékelés során a játékosok nem arra kapják a pontokat, hogy milyen gyorsan vagy akkurátusan végeznek az elnökkel, hanem arra, hogy a lövések röppályája és becsapódási helye mennyire egyezik meg az állítólag Oswald által leadottakéval.

#alt#A készítők emellett egyszerűsítettek is a merénylő helyzetén: míg az 1963-as elnöki menetet összesen tizenhat autó, tizenkét motorkerékpár és három busz alkotta, a JFK Reloaded-ban választhatunk olyan grafikus módot is, amelyben mindössze Kennedy limuzinja látható, sőt hiányzik belőle a sofőr és a mellette ülő fegyveres testőr is. (A teljes, részletgazdag megjelenítést viszont érdemes jó hardverrel kipróbálni: 1 Ghz-es Centrinóval és 256 Mb memóriával felettébb szaggat.) A játékban az egyes merényletkísérletek végén több szemszögből és távolságból is megtekinthető az eseménysorozat, a program pedig a lövedékek röppályáját megjelenítő ballisztikai analízissel segít elemezni a végrehajtott - vagy elbukott - küldetést.

Valószínűtlen, hogy négy évtizedes találgatás után éppen egy skót videojáték oldaná meg a Kennedy-gyilkosság rejtélyét, az viszont biztos, hogy a Kennedy-utód Johnson elnök által az ügy kivizsgálására felállított Warren-bizottság magányos gyilkost tételező elméletére ráfér a támogatás.

Ki ölt? Oswald? Castro? A CIA?

A dallasi merénylet köré a fanatikusok megszámlálhatatlan konspirációs elméletet gyártottak, s ezek egy része éppen olyan tényekre és mendemondákra építkezik, amelyek a Warren-féle jelentésből kimaradtak. Eleve gyanúra ad okot, hogy Oswaldot két nappal a merénylet után meggyilkolták, és hogy az elkövetkező hetekben állítólag több mint 150 tanú halálozott el furcsa körülmények között. Tisztázatlan az elnöki pozíciót megöröklő Johnson szerepe, de a gyilkossággal megvádoltak már szinte mindenkit, aki csak szóba jöhet, a limuzin sofőrjétől Fidel Castrón át a CIA-ig. Az igazán alapos konspirátorok még a halálos lövedék elő-és utóéletére is külön elméleteket gyártottak: a Warren-jelentésből származtatható "magányos lövedék"-teória mellett létezik "mágikus lövedék"-teória és "őslövedék"-teória is. Valószínűleg éppen az elméletgyárosoknak köszönhető hogy - a CrimeLibrary.com adatai szerint - míg a gyilkosság idején az amerikaiak 52 százaléka gondolta, hogy a bizottság jelentésével ellentétben többen is részt vettek a merényletben, negyven évvel később ez az arány 73 százalékosra nőtt.

Rajtunk a sor: célba vesszük tehát az elnököt. Fél percünk van, ugyanúgy, mint annak idején Oswaldnak.

Vér, izzadság és könnyek - felnőtteknek

Gusztustalan részletek következnek, kiskorúak fordítsák el a fejüket. A log fájlban található részletes leírás szerint első lövésünk nem talál. A második viszont áthatol a texasi kormányzó arcán, majd - nyilván az éles becsapódási szög miatt - a vállán keresztül távozik. A golyó további útja JFK gyomrán át vezet, hogy aztán a jobb csípőn keresztül hagyja el az elnöki testet. A First Lady, mindenki szeretett Jackie-je aggodalmasan férje felé fordul.

Kár aggódnia: elbénáztuk. Ha a JFK Reloaded igazán valósághű szimuláció, mint azt készítői állítják, akkor John F. Kennedy, az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb elnöke ma is él. Valahogy úgy, mint Elvis.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.