Mária
-7 °C
3 °C

Mesterségesen intelligens Lennon és Hasfelmetsző

2005.12.19. 09:15
December nyolcadikán múlt huszonöt éve, hogy New Yorki otthonának lépcsőin megölték John Lennont. Halálakor ugyan már létezett internet, csakhogy kutatókat, egyetemeket leszámítva senki nem tudott róla. Azóta viszont a Beatles egykori lelke meghódította a világhálót. A néhai zenész még mesterségesintelligencia-fejlesztésekben is felbukkan.

Karma

Tiszteletadó honlapok, összeesküvés-elméleteknek szentelt oldalak, rajongói fórumok mellett, a legmeghökkentőbb online találkozásnak a Washington DC illetőségű Triumph PC John Lennon MI Projekt Site-ja (JLAIP) ad terepet.

Lennon

A cég 1998 őszén kezdett bele a súlyosan high tech megoldásokat igénylő munkákba. Akkor érezték úgy, hogy az MI-technológia elég fejlett emberi személyiségek virtuális "klónozására", valaha élt vagy még élő individuumok "újrateremtésére". Az ötlet már 1997-ben megfordult a fejükben, csakhogy hiányoztak a feltételek. "Az MI lesz az internet és a web következő generációjának a motorja" - nyilatkozta az idő tájt David Maggin, a Triumph PC alapítója.

Első választásuk a hajdani Beatles-nagyságra esett. Valahogy így akarták leróni tiszteletüket emléke előtt. Munkájukat először Plastic Digital Karma Projectre keresztelték, és csak a későbbiekben mófosították JLAIP-re.

Imagine

A beszélgető robotot (chatbot) Lennon szavaival, mondataival programozták. Szókészletében jócskán találunk a popsztár jellegzetes kifejezéseiből, a csak rá jellemző beszédfordulatokból. Nem ül a babérjain, folyamatosan tanul a látogatókkal folytatott csevegésekből. Alapkódjának kidolgozásához Richard S. Wallace sikeres ALICE-ét tekintették kiindulási pontnak. 1999 végén érezték úgy, hogy elkészültek a projekt bevezető részével, és a fecsegőgépet szélesebb nyilvánosság elé tárhatják. Azóta komoly nemzetközi médiavisszhangban részesült, a Lennon- és Beatles-rajongók egyfajta cybertérbeli Mekkaként látogatják a honlapot.

"Hosszú évek óta imádom a zenekart és Johnt" - írja egyikük. "Rengeteget tudok róla. És a bot mindenre úgy válaszolt, ahogy az igazi Lennon tette volna. Az ő egyedi humorával mesélte a vicceket!"

Jön a Hasfelmetsző

Még a fejlesztők is meglepődtek a digitális Lennon rendkívüli népszerűségén, ami újabb virtuális beszélgetők (persona-bots) kidolgozására inspirálta őket. Például - egy nagyjátékfilmet promótálva - a XIX. századvégi Kelet-London Whitechapel szegénynegyedének rettegett gyilkosa, Hasfelmetsző Jack sem kerülhette el a chatbot-létet.

"Amatőr Hasfelmetsző-szakértőként csak annyit tudok mondani, hogy nagyon élveztem a vele folytatott csevelyt, és a chatbotot tényleg Jack reinkarnációjának tartom" - lelkendezik egy felhasználó.

Tanít, nevel, szórakoztat

"A persona-botokkal bármely kiválasztott témához tartozó karakter újrateremthető" - írják egy cégismertetőben. "Híresség, képzeletbeli vagy történelmi személy, politikus, ügyfélszolgálati tanácsadó, üzletember, sőt, akár vállalat is."

A júzer kérdéseket tesz fel, és néhány másodperc múlva gyors - hol pontos, hol teljesen más tárgykörbe, vagy éppenséggel a semmibe kalandozó - válaszokat kap. Egy viszont biztos: jót szórakozik közben. A fejlesztők célja, hogy a netet (és más interaktív médiumokat) izgalmasabb hellyé tegyék, motorja legyen az oktatásnak, a kommunikációnak, az üzleti életnek és a szórakoztatásnak. Hatékonyabb interfészek létrehozásával a hírek - és általában az információ - könnyebben kezelhető, szélesebb körbe juttatható el, ráadásul az adattovábbítás költségeit is csökkenthetik.

Homo ludens

Mennyire ragadja meg a robot Lennon szürreális humorát, titokzatos intelligenciáját? Képes-e imitálni a Hasfelmetsző rejtélyes alakját?

Talán nem, hiszen idővel - néhány kérdést követően - érzékeljük a korlátokat. De valószínűleg nem is a megtévesztés a cél, hanem sokkal inkább a bennünk lakozó homo ludens életre keltése.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.