Judit
-2 °C
8 °C

Megölheti a Microsoft a jpeg-et

2006.05.25. 15:15
A hang és a mozgókép után a digitális fotókra is új formátumot dolgozott ki a Microsoft. A szerdán bemutatott Windows Media Photo állítólag kétszer kisebb fájlméret mellett hozza ugyanazt a minőséget, mint a jpeg.

Jobb minőség, fele akkora méret - ennyivel tud többet a Microsoft újonnan bejelentett tömörítési eljárása, a Windows Media Photo (wmp) a leginkább elterjedt versenytársnál, a jpeg-nél. Az új formátumot szerdán mutatta be a Microsoft Seattle-ben rendezett fejlesztői konferenciáján a wmp-ért felelős programigazgató, Bill Crow.


Tömörített virág kicsiben
A most elterjedt digitális fényképezőgépek általában 6:1 arányú képtömörítést használnak. A Microsoft azt állítja, hogy a wmp kétszer ekkora, vagyis 12:1-es tömörítési arány mellett is jobb képminőséget biztosít, mint a jpeg. A konferencián Crow egy 24:1-es arányban tömörített wmp-képpel illusztrálta a formátum képességeit - a Cnet beszámolója szerint a kép valóban több részletet tartalmazott, mint a vele azonos arányban tömörített .jpeg és jpeg 2000, bár bizonyos mértékű torzulás megfigyelhető volt rajta.

WMA és WMV után WMP

Ha a Microsoftnak sikerül elterjesztenie az új formátumot - amelyet az új operációs rendszer, az egyre késő Vista mellett a Windows XP is képes lesz kezelni - az a most uralkodó jpeg halálához vezethet, bár tény, hogy a Microsoft saját tömörítésű wma-jának nem sikerült kiirtania az általánosan elterjedt mp3-at.


Tömörített virág nagyban
Crow szerint az újfajta tömörítés, amelyet a Microsoft nyomtató- és fényképezőgép-gyártókkal közösen fejlesztett ki, nemcsak tárhelyet szabadít fel, hanem számtalan más előnnyel jár: a kisebb fájlt gyorsabban lehet kinyomtatni és továbbítani is, mint a nagyobbat. A wmp ráadásul "okos" - képes arra, hogy egy nagyméretű kép kis részletét tömörítse csupán, és arra is, hogy a képet anélkül elforgassa, hogy a benne lévő információt dekódolni majd újra kódolni kelljen.

A wmp a jpeg-hez hasonlóan veszteséges tömörítést használ, ami azt jelenti, hogy a fájl méretének csökkentése adatvesztéssel jár, és az elveszett adatok többé nem nyerhetők vissza. A jpeg szabványt egy 1986-ban alakult csoport, a Joint Photographic Experts Group fejlesztette ki és tette közzé 1992-ben. A szabvány két év múlva kapott ISO-minősítést. Népszerűségét annak köszönheti, hogy a versenytársa, a direkt a webre kifejlesztett és veszteség nélkül tömörítő gif csak 256 szín kezelésére képes, míg a png-tömörítésű fájlok nagyobb méretűek a jpeg-eknél.

Az utóbbi formátum szabad felhasználása egyébként is jogi akadályokba ütközik: mivel az amerikai Forgent Networks 1997-ben (tíz évvel az igény benyújtása után) olyan tömörítéssel kapcsolatos szabadalomhoz jutott, amibe beletartozik a jpeg által használt eljárás is, elméletileg mindenkinek fizetnie kell, aki a formátumot használja. A cég 2002-ben, a formátum térnyerésével egy időben kezdte érvényesíteni jogait, és eddig több százmillió dollárhoz jutott a szabadalmi díjakból annak ellenére, hogy szinte az összes nagy hardvergyártó és szoftverfejlesztő megkérdőjelezi a szabadalom érvényességét.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!