Dömötör
12 °C
14 °C

Fizetős tartalmak a Kazaa-n

2002.05.21. 17:21
Egy nagyszabású teszt keretében fizetős tartalmak jelentek meg a Kazaa fájlcserélő hálózaton. A rendszer mostanáig több millió felhasználót szerzett, akik ingyen csereberélnek zenei és videofájlokat. Az új szolgáltatás első hallásra nem tűnik forradalminak: a program keresőjének találatai közé fizetős tartalmakhoz vezető linket rak.
Hétfőtől a Kazaa felhasználói a keresési funkció révén nem csak szabadon hozzáférhető MP3 fájlokhoz juthatnak hozzá, hanem a nagy lemezcégekhez és más szolgáltatókhoz vezető linkeket és célzott reklámokat kapnak.

A Kazaa legfrissebb verziójával egy olyan fájl is felkerül a gépre, amely a Brilliant Digital Entertainment által kifejlesztett Altnet ügyfeleinek indexeként működik. Ez tartalmazza azt az információt, hogy az adott cég milyen tartalmakat kínál fel, és a Kazaa keresőjében mely kulcsszavakhoz vásárolta meg a kapcsolódást.

Botrány a besurranó tartalom körül

Az új funkcióra meglehetős árnyékot vet a korábbi botrány, amely az Altnet miatt robbant ki egy hónappal ezelőtt. Akkor néhány felhasználó véletlenül figyelt fel arra, hogy a program csendben feltelepült a gépükre, és saját külön hálózatra kapcsolódik.

Az Altnet szárnybontogatása után néhány héttel az online fájlcserélő közösség a beindult új szolgáltatást figyelheti árgus szemmel. A Brilliant Digital ügyvezetője, Kevin Bermeister egy interjúban elismerte, hogy a meglepetés ereje visszaütött rájuk. De amint beindul az Altnet, eloszlatják a Kazaa-t használók rossz érzéseit - idézte a cégvezetőt a CNet.

Első változatában az Altnet a Kazaa hálózatán bonyolódó napi 120 millió keresést szórja meg fizetős tartalmakhoz vezető linkekkel. Ez a megoldás (fizess, hogy jó helyre kerüljön a hirdetés) egyre inkább bevettnek számít a világhálón.

Igényfelmérés

Ezen az úton tesztelnék a fogyasztók fizetős tartalmak és szolgáltatások iránt ébredő étvágyát. Az internet hajnalán gyakorlattá vált, hogy ingyenes a tartalmakhoz való hozzáférés. Sok online cég kereste a módját, hogyan lehetne ezt a bevételt nem hozó stratégiát feladni, és fizetőssé tenni a hozzáférést, de az eredmények nem mindig voltak biztatóak.

A nagy lemezkiadó cégek indítottak ugyan előfizetői rendszerben saját online szolgáltatást, de ennek megbocsáthatatlan hibája volt a letölthető számok korlátozott köre és a CD írást és a hordozható MP3 lejátszóba töltést kizáró felhasználói szabályok. Az Altnet célja más szempontból ugyan, de ennél is merészebb: a fájlcserélő felhasználók zsebéből próbálja kicsalogatni a bankjegyeket.

Mint ismeretes, a P2P fájlcserélő szolgáltatásokat a szerzői jogokat birtokló cégek jogi úton próbálják ellehetetleníteni. A lemezcégek és a filmstúdiók jogi csatározások útján sorra elérték a virágzó szolgáltatások bezárását, tavaly például az igen népszerű Napster is erre a sorsra jutott.

Legitimizáció

De a Kazaa-val együttműködő Altnet megmutathatja, hogy a fájlcserének megvan a legitim üzleti formája. Ezzel az érvre alapozva egy bíróság aztán elismerheti a hálózat működésének jogszerűségét.

Ez azonban kétélű fegyver - mondta a CNetnek Joe Laszlo, a Jupiter Research elemzője. Sok nagy kiadóvállalat ugyanis van elég agyafúrt ahhoz, hogy semmivel ne támassza alá a Kazaa legitimációját.

A fentiek ellenére néhány jele azért mutatkozik annak, hogy enyhül a lemezcégek ellenállása a fájlcserélő hálózatokkal szemben. A Sony a múlt héten egyezett meg a CenterSpan-nal egyes számainak az újraindított Scour fájlcserélő hálózaton történő terjesztéséről. A rendszert annak érdekében átdolgozták, hogy a nem engedélyezett tartalmakat ne lehessen rajta továbbítani.

Az Altnet szintén nagy reményeket fűz a kiadók és a kalóz fájlcserélők világa közti szakadék esetleges áthidalásához. De most kettős akadályt kell vennie: el kell oszlatnia egyrészt a Kazaa iránt mutatkozó bizalmatlanságot, illetve a felhasználók aggodalmait az Altnet lopakodó bemutatkozása miatt.

A hálózat megjelenésekor ugyanis sokan attól tartottak, hogy elveszítik a saját gépük feletti ellenőrzést. Amint azonban lecsitult az első vihar, a figyelem az Altnet működésére és üzleti tervére terelődött. Hiszen ez a megoldás végül is az anarchikus működésű P2P közösségeket bevételi forrássá kívánja alakítani.

Nem adhatják tovább

Hétfőtől kezdve, ha valaki keres a Kazaa-n, a keresés az Altnet indexében is lefut. Ha megfelelő fizetős tartalom köthető a kulcsszóhoz, az a Kazaa programban a legjobb találatok közé bekerül a listába. A rendszer indulásakor néhány cég, például az Infogrames játékforgalmazó és az EMI-hez tartozó 2KSounds, már jelen lesz a kínálati listán. De a felkínált tartalmak csak a központi szerverükön hozzáférhetőek, a felhasználó nem adhatja tovább őket.

A fizetős fájlokat a Microsoft digitális védelmével látják el. A kódot csekély összegű fizetség után, telefonkártyákról levont "micropayment" ellenében lehetne feloldani - mondta Bermeister.

Az Altnet vezetője azt reméli: sikerül meggyőzni a kiadókat a legális tartalom elérhetővé tételéről. A fájlcserélő felhasználók gyorsan jó útra térhetnek, ha kalózmásolatok mellett feltűnnek az ellenőrzött, jó minőségű felvételek is.

Van, aki fizetne

"Nem hiszem azt, hogy az emberek szükségszerűen lopni akarnak. Megvan a piacnak az a része, amely semmilyen körülmények között nem akar fizetni. De van egy olyan hányad is, akik a jó minőség mellett döntenének" - mondta Bermeister.

Az Altnet második fokozata júliusban indul. Ekkor a nagyteljesítményű gépek előtt ülő felhasználóknak felkínálják a lehetőséget, hogy csatlakozzanak a hálózathoz átviteli csomópontként. Ezért cserébe például ingyenes hoteltartózkodásokat és repülő törzsutas kilométereket kaphatnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.