Auguszta
4 °C
22 °C

A Linux győzött Münchenben

2004.06.17. 11:15
A több tízezer városi számítógépet érintő "LiMux" minden frakció támogatását megkapta, ellene csak a konzervatív CSU szavazott. A tartományt irányító párt politikusai szerint hackerek prédája lesz a város, és az új szövegszerkesztőt is nehéz lesz megtanulni.
Megkezdődhet Münchenben a 30 millió eurósra becsült Linux-projekt (LiMux). A bajor tartományi főváros tanácsa szerdán hivatalosan is elfogadta a müncheni közhivatalok mintegy 16 ezer számítógépes munkahelyének Linux-alapú átalakítását.

A városházán a Linux-migráció mellett szavazott a várost vezető SPD-Zöldek koalíció, az FDP, az ÖDP és a PDS képviselői. A Bajorországot irányító CSU azonban a Linux bevonulása ellen lépett fel.

Jönnek a hekkerek

Konzervatív politikusok aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a nyílt forráskódot bújó "hobbi programozók" meg tudják majd semmisíteni a város informatikai hátterét. Ezen kívül kockázatokkal jár, hogy az alkalmazottaknak új szövegszerkesztő kezelését kell megtanulniuk.

A LiMux 13 ezer asztali számítógép és a hozzájuk tartozó szerverek átállását célozza. A következő lépésben a projekt felelősei közbeszerzési eljárás keretében választják ki az alkalmazott nyílt forráskódú termékeket. Ez annyit tesz, hogy a LiMux-ban nem csak a projektet eredetileg felvázoló IBM és az immár Novell alá tartozó SuSe kap szerepet.

Szabadulni az ölelésből

A városi számítógépek migrációja mellett a legfontosabb érv az volt, hogy a müncheni informatikai gazdaságban közvetlenül teremtsenek munkahelyeket, illetve valódi versenyhelyzet keletkezzen a szoftverek piacán.

"Arra kell most figyelnünk, hogy ne annak árán szabaduljunk meg a monopólium terhétől, hogy másik globális monopólium mellett kötelezzük el magunkat" - jelentette ki korábban Jens Mühlhaus müncheni zöld politikus, a Microsoftra és az IBM-re utalva.

A leghelyesebb az volna, ha a müncheni és város környéki kis és közepes informatikai vállalatok kapnának szerepet a szükséges egyedi alkalmazások és megoldások kifejlesztésében, idézte a heise.de Mühlhaus szavait.

A zöld politikus sajnálatosnak nevezte a CSU döntését, hiszen a párt a jelek szerint még mindig nem értette meg, hogy a szabad szoftverek esetében bevételre főként a szolgáltatások területéről lehet számítani.

Több lépcsős támadás

A müncheni átállást három lépcsőben hajtják végre. Elsőként, még ebben az évben a közigazgatás valamennyi, eddig Windows NT-t futtató számítógépét Open Office irodai programcsomaggal és Mozilla böngészővel látják el.

Szükségessé válik ezen kívül a 7000 különböző nyomtatvány Office-makrójának átszabása. 2005-2006 során valamennyi irodai PC új operációs rendszert kap, majd végül mindenhol a nyílt forráskódú szoftver működik.

2008-ben zárulhat le a szakmai alkalmazások nehézkesnek ígérkező migrációja, amely Mühlhaus szavai szerint kreativitást és jó együttműködést igényel a közigazgatástól és a fejlesztőktől. Az így összeálló know-how nemzetközi érdeklődésre tart majd számot és ilyenként bizonyosan értékesíthető lesz, jelentette ki Jens Mühlhaus.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.