Vilma
-7 °C
4 °C

Szebb és kényelmesebb lesz az új Windows

2005.04.15. 16:12
A Microsoft ismertette a Windows jövőre bemutatkozó verziójának részleteit. A szolgáltatások között fokozott biztonsági képességeket, gyorsabb keresést és a laptoptulajdonosoknak kifejlesztett kényelmi szolgáltatásokat találunk.
A rövid demonstráción a Microsoft egyik vezetője bemutatott párat azok közül a funkciók közül, melyek megkülönbözetik a Longhornt elődjétől. A gyorskereső tábla például lehetővé teszi, hogy a felhasználók által keresett fájlok pillanatok alatt megjelenjenek a képernyőn - írta meg a Cnet.

Új rendszer

#alt# A keresési feltételeket egy virtuális könyvtárba menti a rendszer, mely automatikusan frissül a megadott feltételek alapján, így téve lehetővé a gyorsabb keresést. Dokumentumok, képek, zenék és alkalmazások is osztályozhatók, hogy ha majd kutakodunk utánuk, gyorsabban előkerülnek.

A rendszer formája és a keresési mechanizmus erősen emlékeztet az Apple legújabb operációs rendszerére, a Tigerre, melyet ebben a hónapban kezdenek forgalmazni. Ugyanakkor a Microsoft szerint a Longhorn egészen más alapokon nyugszik mint a Tiger. Például a dokumentumok ikonjai nem egy statikus képet mutatnak, hanem magát a tartalmat, kicsinyítve. Egy Word dokumentum például az első oldalt mutatja, egy könyvtár pedig a benne lévő tartalmat.

Bár a Longhorn kinézete még nem végleges, az átlátszó ablakok és más grafikus trükkök mindenképpen megjelennek a végleges verzióban is. Az egyik leglátványosabb újdonság kétség kívül az Aeri Glass felület lesz, melynek köszönhetően az átlátszóvá váló ablakok lényegesen látványosabban tűnnek és jelennek majd meg, mint eddig.

A Microsoft szerint ennek a szolgáltatásnak a futtatása közel sem igényel majd akkora teljesítményt, mint azt korábban gondolták. Ugyanakkor egyes funkciókat ki is lehet majd kapcsolni, ha esetleg lassabb lenne a gépünk. Ekkor úgy néz majd ki az új Windows, mint az XP.

Jövő nyáron jön

A program első bétaverziójának megjelenésére júliusig kell várni. Egy második bétáról is van szó, de a végleges Longhornak elvileg jövő nyáron piacra kell kerülnie. Az már biztos, hogy az új operációs rendszer 32 és 64 bites verzióban is megjelenik. Ugyanakkor az eredetileg még a Longhornba szánt új típusú fájlrendszer most már biztos hogy kimarad az új operációs rendszerből.

A Microsoft szerint az az elsődleges cél, hogy a Longhorn teljesítse a betervezett minőségi elvárásokat. Fontos még, hogy az új rendszer számos szolgáltatást tartalmazzon. Már a Service Pack 2 is bizonyította, hogy a Microsoft egyre komolyabban veszi a biztonsági funkciókat, valamint a számítógép védelmét, ennek biztosítása is kiemelten fontos feladat a Longhorn fejlesztése során. Igaz, antivírusrendszer beépítése nem szerepel a tervek között.

A társaság arra is koncentrál, hogy növelje a termék használhatóságát laptopokon is. Lesz gyorsindítási funkció, ezt kombinálják a külső monitorok támogatásával. Így a rendszer automatikusan felismeri majd, ha projektort kapcsolnak hozzá, ebben az esetben a filmeket teljes képernyőn futtatnak majd.

Az Longhorn kategorizálja a fájlokat, így egy helyen jelennek majd meg például a zenék, függetlenül attól hogy melyik vincseszteren vagy hálózati meghajtón vannak azok valójában. Dolgoztak még azon is, hogy a lehető legkevesebb esetben keljen újraindítani a rendszert, mondjuk egy telepítés után.

A rendszerkövetelményekről még nincsenek pontos adatok, de a társaság szerint legalább 512 megabájt memória kell majd a futtatáshoz, és egy mai processzor, ami lefordítva valószínűleg három gigahertzet jelent.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.