Hajnalka
0 °C
14 °C

Kiszivárgott a Windows Server 2003 telepítőkulcsa

2003.04.08. 15:26
Kiszivárgott az internetre a Microsoft Windows Server 2003 telepítéséhez szükséges kulcs, amely sokkal könnyebbé teszi a kalózmásolatok terjesztését. A vállalat szerint egy vállalati ügyféltől kerülhetett ki a kód.
Már a bemutató előtt ellopták

A Microsoft április 24-ére tűzte ki a Windows Server 2003 operációs rendszer hivatalos bemutatóját, ám a váratlan ballépés igen rossz fényt vet a közelgő eseményre - írja a News.com. A Microsoft arra számít, hogy az új rendszerrel nagyobb részesedést szerezhet a szerverek piacán, ám a kód kiszivárgása arra utal, hogy a Microsoft még a saját szellemi tulajdonát is nehezen tudja megvédeni.

Hiábavaló harc

A Microsoft szóvivője közölte, hogy a vállalat jogi szakértői az összes internetes oldalról megpróbálják majd eltávolítani az ellopott információt, ám ezzel nem sokra mennek majd, hiszen a kódokat igen változatos formában lehet továbbítani: internetes csevegőhálózatokon, képbe ágyazva, e-mailben vagy akár papíron is.

Újabb védőbástya

A Microsoft régebbi szoftverein még csak a telepítéskor kellett megadni kódot, ám az Office és Windows XP 2001-es bemutatása óta a vállalat egy második védelmi vonalat is beépített szoftvereibe, az internetes termékaktiválást. A termékaktiválás során a számítógépnek kapcsolatba kell lépnie a Microsoft szerverével, amely a hardverről és a licencről szóló információkat rögzíti egy adatbázisban. A folyamat során aktiválási kód egyetlen hardveres konfigurációhoz kötődik, amely elméletileg megakadályozza, hogy a szoftvert más számítógépre is fel lehessen telepíteni.

A termékaktiválás semmit sem ér

A Microsoft arra számított, hogy ezzel a rendszerrel megakadályozhatja a Windows és az Office kalózmásolatainak széleskörű terjedését, ám a rendszernek van egy gyenge pontja: a vállalati licencprogram. A céges nagymegrendelők olyan kulcsokat kapnak, amely mellett nincs szükség termékaktiválásra, ugyanis ez megkönnyíti az esetenként több száz géppel rendelkező vállalatok számára egyazon program több számítógépre való telepítését. Egy kiszivárgott kóddal a Windows Server 2003 egyetlen példányát a világ összes számítógépre fel lehetne telepíteni. A probléma az, hogy a kódokat szigorúan őrizni kell, mondta a Cnet-nek Michael Cherry, a Directions on Microsoft vállalat tanácsadója. Cherry szerint a kód számos úton is kiszivároghatott, elképzelhető, hogy egy elégedetlen alkalmazott osztotta meg a külvilággal.

A Microsoft nem közölte, hogy a Windows Server 2003 mely változataival használható a kód, ugyanakkor a Cnet információi szerint a Standard, Enterprise és Web változatokkal egyaránt működik a kulcs.

A javítócsomagokkal bekeményítenek

A Microsoft keveset tud tenni a kalózmásolatok terjedése ellen. Annak idején a Windows XP két kódja is nyilvánosságra került, és a vállalat csupán annyit tudott tenni, hogy az általa kiadott hibajavító csomagokat a lopott kóddal telepített szoftverek nem tudták elindítani. A vállalat elmondása szerint a Windwos Server 2003-ban sincsen beépítet mechanizmus a lopott kóddal installált szoftverek leállítására, ám a kalózmásolatok jövőben kiadott javítások egyikét sem tudják majd letölteni.

Világméretű probléma

A szoftveres kalózkodás természetesen nem csak a Microsoft problémája. A washingtoni központú Business Software Alliance (BSA) becslései szerint az Egyesült Államokban a szoftverek 25 százaléka kalózmásolat. Az egész világra kiterjedően ez az arány 40 százalékos, ám egyes országokban - például Kínában, Indonéziában, Nicaraguában, Pakisztánban, Oroszországban, Thaiföldön, Ukrajában és Vietnamban - a szoftverek több mint 78 százaléka lopott kóddal fut.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.