Vilma
-7 °C
4 °C

Az irodaklón visszavág

2003.04.07. 14:32
Kapcsolódó cikkek (1)
A MagyarOffice megbízhatóan hozza az irodai programoktól elvárható színvonalat, és kisebb problémáktól eltekintve kompatibilis a Microsoft Office-szal; legfőbb vonzereje, hogy jóval olcsóbban beszerezhető annál.
A MagyarOffice a nyílt kódú OpenOffice továbbfejlesztése és magyarítása. Látszik, hogy a készítők mindent rá akartak zsúfolni a CD-re, ami csak ráfér: van itt szöveg- és táblázatszerkesztő (sőt, külön html-szerkesztő is), bemutatókészítő, rajzoló, MySQL adatbázis-kezelő, Mozilla böngésző és levelező, plusz egy Linux oprendszer. A MagyarOffice 1.0 legnagyobb, professzionális verziója tavaly novemberben jelent meg, lapunk ezt tesztelte.

Ugyanazt

Kattintson a nagyításhoz! A Microsoft Office-szal való összehasonlítást nem lehet elkerülni, már csak azért sem, mert az alapjául szolgáló OpenOffice (és a StarOffice) szoftvereket annak idején nyíltan azzal a szándékkal hozták létre, hogy alternatívát kínáljanak a Microsoft-termékek felhasználóinak. A MagyarOffice funkciók szempontjából ebben az összehasonlításban nem marad alul, szöveg- és táblázatszerkesztője gyakorlatilag ugyanazt tudja, amit az MS Office megfelelő programjai, sőt.

Az Írógép névre hallgató szövegszerkesztő jól használható pluszfunkciója például a prediktív szövegbevitel, a program gépelés közben kiegészíti a szavakat az aktuális dokumentum szavai alapján. Ez nagyon hasznos, ha sokszor kell egy szót leírni, például azt, hogy dehidratálóképesség-visszanyerés, rövidebb szavaknál azonban idegesítő is tud lenni. A csomag a MorphoLogic helyesírás-ellenőrző és elválasztó programjait, valamint szinonimaszótárát is tartalmazza, ugyanezek találhatók meg egyébként a Wordben is.

Gombok mindenhol

Kattintson a nagyításhoz! A szöveg- és táblázatszerkesztő ablakának felső sávjában található funkciógombokon kívül bal oldalon függőlegesen is helyet kapott néhány gomb, ez kényelmes újítás, bár az MS Word eszköztárai is elhelyezhetők így. A szövegszerkesztőbe a webről közvetlenül is betölthetők dokumentumok.

A szöveg- és a táblázatszerkesztő az irodai munkában legalább olyan jól használható, mint a Word vagy az Excel, és a programok kezelik a Microsoft-formátumokat (pl. doc, xls) is. Bosszantó apróság azonban, hogy a MagyarOffice-ban mentett .doc formátumú fájlokat a teszt során a Word nem mindig tudta értelmezni, a formázás különös okból korrektúramegjegyzésként jelent meg.

Az irodai csomagban található bemutatókészítő, rajzoló és képszerkesztő, valamint html-szerkesztő programok is hozzák az elvárható minőséget, nagy eltérések nincsenek a Microsoft megfelelő programjaihoz képest. Egyesek szerint bizonyos menüpontok csak azért vannak más helyen, hogy a programok valamiben eltérjenek az MS-szoftverektől. A Professzionális csomagba idegen nyelvű szótárak (francia, angol, német) is belekerültek.

Mozilla

Kattintson a nagyításhoz! A Mozilla böngésző nagyon jól használható, például szép csendben tudja ugyanazt, amiért az Apple Safari böngészőjét oly sokan oly hangosan dicsőítették: a böngészőlapos megjelenítést. Ez azt jelenti, hogy több weboldalt meg lehet tekinteni ugyanabban az ablakban, az egyes oldalak között pedig kis fülecskék segítségével lehet váltogatni. Ez a megoldás viszonylag hamar megszokható, és jelentősen csökkentheti a taskbar zsúfoltságát. A böngésző egyébként a World Wide Web Consortium által ajánlott szabványok (HTML 4.0, XML 1.0, CSS1, stb.) mellett továbbiakat is támogat (pl. SOAP 1.1, XSLT, XPath 1.0).

A Mozilla-ablakból egy kattintással további alkalmazások nyithatók meg: a Mozilla saját html-szerkesztője, levelezelője és címjegyzéke, sőt még egy IRC-kliens is. Egyetlen probléma van a programmal: viszonylag lassan hajlandó csak elindulni, ez egyébként a többi alkalmazásra is jellemző. Persze lehet, hogy mindez csupán a tesztre használt Pentium II-es lomhaságának tudható be.

Minimál

A szoftvercsomag Linux, Solaris és Windows platformon használható. A telepítő CD-n helyet kapott egy Linux disztribúció is, amit igen találóan csak Minimál Linuxnak neveztek el. Ebben csak a legáltalánosabban használt összetevők találhatók meg, komolyabb célokra érdemes egy nagyobb disztribúciót beszerezni. A szoftver egyébként viszonylag sokáig települ, de szerencsére még tűréshatáron belül.

A MagyarOffice-t kiadó Multiráció Kft. a közelmúltban bejelentette, hogy hamarosan piacra lép az 1.1-es verzióval is, ami kibővített Linuxot és levelezőprogramot fog tartalmazni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.