Natália
-3 °C
8 °C

Általános biztonsági megoldást tervez a Microsoft

2002.06.25. 17:58
Vezető chipgyártókkal együttműködve új biztonsági koncepción dolgozik a Microsoft. A Palladium névre keresztelt átfogó projekt a behatolók és vírusok ellen nyújthatna védelmet és megakadályozná a filmek és zenék illegális másolását. A részben nyílt forráskódú rendszer felhasználói hatékonyabban védhetnék személyes adataikat.
Az amerikai Newsweek magazin hétfőn arról számolt be, hogy a Palladium a nagy hollywoodi stúdióknak és a lemezkiadóknak azt a biztonságot nyújtja, hogy senki nem másolhatja le engedély nélkül a filmjeiket vagy CD-iket.

A rendszer bevezetésére a lap információi szerint két év múlva kerülhet sor. A Microsoft abból indul ki, hogy legalább 100 millió számítógépet kell értékesíteni, hogy az új biztonsági rendszer meghonosodjon.

Monopolproblémák

A Microsoft a Palladium révén új piaci szegmenseket is fel kíván tárni. Az is ismert, hogy a projektet teljesen a Windowsra szabják. Ez azonban a szoftvergyártó számára még problémákat jelenthet az amerikai monopoljogi szabályok miatt.

Szakértők véleménye szerint a projekt gigantikus méretű. Mivel a javított biztonsági intézkedéseket pusztán a szoftverek révén nem lehet elérni, a Microsoft maga mellé állította a chipek piacának együttesen 99 százalékát felügyelő Intelt és az AMD-t. Ezen kívül folynak a tárgyalások a vezető számítógépgyártókkal, a Dell-el, a HP-vel és az IBM-el.

Forwardolás csak engedéllyel

A Newsweek szerint a Palladium biztonsági intézkedések egész sorát ígéri a felhasználónak. Így például a user a jövőben eldöntheti, mi történjen az emailjeivel. Egészen konkrétan megakadályozhatja, hogy a címzett a levelet lemásolja, vagy harmadik személynek forwardolja.

A hitelkártyaszámokat különleges biztonsági eljárással titkosítják, és így a virtuális betörőknek a fejlesztők szerint nem lesz semmi esélye ezek megkaparintására.

Publikus kód

Amerikai sajtóértesülések szerint a Microsoft részben nyilvánosságra is hozná a biztonságos gépekre írt Palladium forráskódot, egészen pontosan a rendszer magját. Ezzel növelnék a bizalmat az új eljárással szemben - idézik Mario Juarez-t, a Microsoft illetékes menedzserét.

Mindent egy helyen
A koncepció kiterjed a tűzfalakra, titkosításra, vírusvédelemre, beléptető-ellenőrző rendszerekre, spamszűrőkre és a digitális jogvédett anyagok kezelésére (Digital Rights Management). Különösen sokat vár a Microsoft a jogvédelem végfelhasználóra kiterjesztésétől: így nem csak a zenei ipar ellenőrizheti a zeneszámainak felhasználását, de a magánfelhasználó is megszabhatja, egyáltalán ki nézheti meg az emailjeit.
Jim Allchin, a szoftvercég egyik vezetője is kiemeli, hogy az új koncepció lehető legtöbb elemét szeretnék átláthatóvá tenni. A kartellperben Allchin tanúként még azt vallotta, hogy a Windows-XP forráskódjának nyilvánosságra hozatala az operációs rendszert sebezhetőbbé tenné a behatolók és a vírusírók számára.

"A menedzser véleménye ezek szerint tökéletesen ellentéte a korábbinak" - jegyezte meg Bruce Perens, a Debian projekt vezetője. A Microsoft szerinte így közvetve beismeri, hogy a forráskód nyilvánosságra hozatala nem okoz feltétlenül biztonsági problémákat.

Bruce Schneier biztonsági szakértő ezzel szemben szkeptikus a Microsoft terveivel kapcsolatban. A Wall Street Journal-nak nyilatkozva elmondta, ez volna a számítógép történetében az első eset, hogy egy ilyen megoldás tényleg működne. Mostanáig a titkosítási eljárásokat rosszul alkalmazták, és ezért lehetett feltörni őket. Ezért Schneier szerint a Palladiumnak jóformán semmi esélye, hogy hatékony védelmet nyújtson.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!