Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Elkészült az Office új ruhája

2005.09.14. 16:05
Átláthatatlan eszköztárak és eltünedező menüpontok helyett nagy és színes gombok lesznek a Microsoft új irodai programcsomagjában. A szoftvergyártó a héten mutatta be egy fejlesztői konferencián a jövőre megjelenő Office 12 kezelőfelületét.

Több mint egy évvel a végleges verzió megjelenése előtt napvilágra került a Microsoft Office 12 irodai programcsomag bétaváltozat előtti kiadása. A szeptember 13-16-án megrendezett Professional Developers Conference rendezvényen Bill Gates, a vállalat első embere elsősorban a szoftver új kezelőfelületére hívta fel az egybegyűltek figyelmét, mivel a változások radikálisak.


Kattintson a képekhez!
Az Office 12 interfészén megjelenő fényes gombok és a színátmenetes fémes felületek tagadhatatlanul az Apple Mac OS X oprendszer jellegzetes díszítőelemeire hasonlítanak, és Slashdot informatikai hírszájt fórumán máris heves vita alakult ki erről: egyesek szerint a Microsoft egyszerűen lenyúlta az Apple dizájnját, mások szerint pedig csak arról van szó, hogy a cég okosan kiválogatta a valóban hasznos elemeket.

Alkalmazkodó alkalmazások

Végleg eltűnnek a túlzsúfolt, kínkeservesen személyre szabható legördülő menük, és helyettük az aktuális feladathoz kapcsolódó eszközök gombjai az ablak fölső szegélyén jelennek meg. A Write felíratú gombra bökve például beállítható a betűtípus, bekezdés, szövegstílus, itt lehet nekikezdeni a szöveg korrektúrázásának, és innen indítható keresés. Az Insert, azaz beillesztés gombra bökve mindez eltűnik, és előkerülnek a táblázatok, képek, saját logók, szimbólumok és oldalak beszúrását segítő eszközök.

Nem lesz többé beszélő gemkapocs sem, csupán egy áttetsző eszköztár lebeg majd a kurzor mellett, amely teljesen eltűnik, ha a szoftver az egér mozgásából arra következtet, hogy a felhasználót nem érdemes ilyesmivel megzavarni. Az egér jobb gombjával kattintva pedig ugyanazok az eszközök jelennek meg, mint a felső szegélyen.

Mindent megmutatnának

Egy irodai programcsomag esetében különösen fontos a kezelőfelület, mert a szoftvercégek többek között az interfész a megújításával tudják rávenni a felhasználókat arra, hogy tőlük vásároljanak. Bár a termék technikai fejlettsége sem elhanyagolható szempont, a szövegszerkesztőkben és a táblázatkezelőkben már nem igazán érdemes sok újdonságot bevezetni, hiszen sokan éppen a fölösleges vagy annak vélt funkciók elszaporodása miatt panaszkodnak. A Microsoft abban reménykedik, hogy az új dizájnnal a felhasználók könnyebben megtalálják majd az extra funkciókat - majd meglátjuk, hogy bejön-e cég a számítása, ha megkaparintjuk az Office 12 első publikus bétáját, amely az év végén jelenik meg.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!