Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Az Opera Mini 2 viccet csinál a wapból

2006.05.05. 09:30
Megjelent az Opera új miniböngészője, az Opera Mini 2. Mp3-at letölteni, képeket gyűjteni és blogolni is lehet vele. Kipróbáltuk, milyen.

Az alig száz kilobájtos szoftver azt valósíthatja meg, amire mindig is vágytunk: az egyetlen, valódi és korlátlan webet jeleníti meg a zsebkészülékeken, nevetségessé téve a gagyi szöveges wapot. Csak annyi kell hozzá, hogy a mobiltelefonon lehessen futtatni javás programokat, ezt azonban az Opera gyártója szerint a 2001. után gyártott mobilok többsége tudja.

Új forma, új tartalom

Két változata van az Opera Mini 2-nek, éppúgy, mint elődjének: butább készülékekre a MIDP1 verzió, okosabbakra a MIDP2 dukál, mi az utóbbi próbáltuk ki. Indításakor a megszokott kép fogad, de kicsit mintha szebbek lennének a gombok meg a szövegkeretek. Az első szembetűnő különbség, hogy a keresősáv mellett van egy legördülő menü, ahol a keresőt lehet kiválasztani. Az alapbeállítás a Google, de ki lehet választani a Google hírkeresőjét, képkeresőjét is, illetve behozható az angol és a magyar Wikipedia, a Technorati blogkeresője, a Dictionary.com szótárai, valamint a BBC hírei.


Sok nagy kép a Miniről, kattintson!
A kezdőlapon a kereső alatt a könyvjelzők érhetők el: a teljes lista mérete korlátlan, de a főoldalon csak kilenc kedvenc linket lehet elhelyezni, ezek azonban használat közben bármikor elérhetők néhány gombnyomással (*1-*9). A fejlesztők figyelmességére utal, hogy alapból megtalálható a könyvjelzők között néhány fontosabb magyar hírportál elérhetősége, egyebek mellett az Index.hu is. A böngészés roppant dinamikus lett attól az apróságtól, hogy navigálás közben a lapok látványosan oldalra csúsznak, mintha csak egy könyvben lapozgatnánk. Ettől eltekintve a böngészés élménye ugyanolyan, mint az első változatban: az Opera Mini nem tölti le a fölösleges animációkat, az egyszerű képeket lekicsinyíti, és ügyesen rendezi el a szöveget.

Mostantól gyorsgombokkal elérhetők a menüpontok, például a #1 benyomása után lehet webcímet megadni, a #2 könyvjelzőkhöz vezet, a ## meg a böngésző előre gombjával egyenértékű. Újdonság, hogy ki lehet választani szkineket, ami gyakorlatilag az alsó és a felső vékony csík megváltoztatását jelenti. A beállításoknál letiltható a képek megjelenítése, illetve lehet kérni jobb minőségű képek megjelenítését (ami a letöltés megduplázásával jár), és három betűméret közül lehet választani, van közepes, nagy és nagyon nagy.

A leglényegesebb újdonságok persze nemcsak a felhasználóknak, hanem a mobilszolgáltatóknak is kedveznek. Az Opera Miniből eddig semmilyen tartalmat nem lehetett letölteni, a most megjelent verzióban azonban képek és mp3-fájlok is lementhetők a telefon memóriájába, sőt automatikusan fizetni is lehet értük. Az Opera Mini 2 ugyanis kezelni tudja a fizetős tartalmakat, azaz ha egy csengőhang vagy egy háttérkép csak emelt díjas sms küldésével letölthető, akkor a felhasználónak nem kell kilépnie a böngészőből, az Opera Minivel elküldheti a szükséges üzenetet a megadott számra. Persze az Opera fejlesztői okosan találták ki a rendszert, az operátornak ugyanis egy szkriptet kell telepítenie a letöltőszájtra, és ezt a szkriptet biztosan nem adják ingyen.

Már megint a webkettő

Az Opera 2.0 rendelkezik néhány ízig-vérig webkettes tulajdonsággal is. Az MyOpera nevű közösségi szájtot összekapcsolták az Opera Minivel, így akiknek a Blogger.com-on lakik a blogjuk, elvileg importálhatják azt a MyOperába. (Nekünk nem sikerült: szerverproblémáról kaptunk hibaüzentet.) Van lehetőség arra is, hogy a MyOperában tároljuk és megosszuk a képeinket, linkjeinket másokkal. A képfeltöltés működik az asztali gépen és a mobilon keresztül is. Utóbbi esetben az albumokhoz kapunk egy véletlenszerűen generált emailcímet, és a mobillal készített fotóinkat mms-ben kell elküldenünk erre a címre.

Teszteltük ezt a funkciót: fotóztunk, majd 13:17-kor elküldtük mms-ben a képet a megadott mailcímre. A MyOperában 13:23-kor, vagyis hat perccel később jelent meg a fotó. A képeket az Opera Miniből is lehet kommentelni, és értékelhetjük is a felvételeket. Természetesen szűkíthetjük a hozzáférést ismerőseinkre is, így akár családtagjainkkal is megoszthatjuk nyaraláson készült mobilképeinket. A családtagok pedig mobilon vagy a gép előtt ülve is megnézhetik, milyen szépen kisimul a dolgozó ember arca két hét semmittevéstől.

A feltöltött képekhez és linkekhez rss-csatornát is generálhatunk, így könnyedén nyomon követhetjük, ha ismerőseink épp friss képeket töltöttek fel virtuális albumaikba.

Az Opera 2.0 közösségi, tartalommegosztó szolgáltatásai messze nem nevezhetők tökéletesnek, mindenesetre ez a verzió már kijelöli a crossplatform (platformközi) kommunikáció felé vezető utat. Ha minden jól megy, a mobilszolgáltatók is egyre nagyobb vehemenciával kapcsolódhatnak be. A PcWorld információi szerint az Opera már megkezdte a tárgyalásokat a legnagyobb mobilszolgáltatókkal. Az Opera Minit világszerte több millióan használják, a nemzetközi T-Mobile csoport saját márkanéven forgalmazza bizonyos készülékein, a Pannon meg felrakott egy linket a wapos oldalára, ahonnan letöltető a böngésző.

Az Opera Mininek magyar nyelvű változata is van, és többféleképpen megszerezhető. Beépített böngészővel nem rendelkező telefonon a wap.opera.com címet kell bepötyögni, és ott a magyar változatot kiválasztani, beépített webböngészővel rendelkező okostelefonon meg egyszerűen a mini.opera.com címen kell végigmenni a telepítővarázslón. (Opera Mini böngészőből ne próbálják letölteni és elindítani az új verzió telepítőjét. Nem fog sikerülni.)

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.